Dieceza Romano-Catolică de Chişinău, prin diverse instituţii sociale, implementează multiple proiecte educaţionale pentru copii şi tineri din Republica Moldova: centre de zi, cercuri creative, tabere de odihnă pentru copii şi alte activităţi. Prioritate majoră se acordă învăţământului preşcolar care se realizează fie în cadrul unor comunităţi parohiale, cum este cazul comunităţilor Creţoaia, Stăuceni şi Sloboda-Raşcov, fie este administrat de către instituţiile diecezane de caritate în parteneriat cu congregaţiile religioase specifice. De exemplu, în Chişinău funcţionează Centrul de Educaţie Preşcolară care este administrat de Fundaţia ”Fericitului Ioan Paul II” şi Congregaţia Surorilor Providenţei, iar la Bălţi recent a început activitatea sa un alt Centru de Educaţie Preşcolară, care se administrează de către Fundaţia de Binefacere ”Casa Providenţei” şi Congregaţia Surorilor Sfântului Ioan Botezătorul.
13 martie 2014 la Bălţi Preasfinţitul Anton Coşa, Episcopul Diecezei Romano-Catolice a celebrat sfinţirea Centrului European de Educaţie Preşcolară ”Fericitul Alfonso Maria Fusco”. La acest eveniment important pentru întreaga Dieceză au participat preoţii, persoane consacrate, credincioşi din Bălţi, parteneri, colegi din alte instituţii similare, reprezentanţii organelor puterii locale, şi, nu în ultimul rând, părinţii şi copiii Centrului. La eveniment de asemenea a luat parte şi reprezentantul Preasfinţitului Marchel, ierarhul Eparhiei Bălţi şi Făleşti a Bisericii Ortodoxe din ţara noastră.
În cuvântul său de salut Preasfinţitul Anton Coşa a menţionat faptul că acest Centru este în primul rând opera Lui Dumnezeu, care se îngrijeşte de copii, se îngrijeşte de părinţii lor, este alături de cei care sunt în multiple şi diverse nevoi. Biserica a primit misiunea Mântuitorului de a veni în ajutor celor care au mai mare nevoie; şi, în mod de osebit, Biserica vine în ajutorul părinţilor şi copiilor pentru a transmite Evanghelia bucuriei, pentru a învăţa adevărurile credinţei care eliberează omul de păcat şi, prin Harul Divin, îl aduce la slava Învierii.
La deschiderea evenimentului, prezentând pe scurt parcursul istoric al activităţilor educaţionale pentru copii în comunitatea din Bălţi, Părintele Diacon Edgar Vulpe a subliniat importanţa deosebită în cadrul implementării unor activităţi specifice, a unei sinergii interdependente între carisma spirituală, misiunea evanghelică şi pastoraţie pe de o parte, şi organizare eficientă, metode didactice moderne, administrare juridică şi financiară adecvată, pe de o altă parte. În acest sens, forma organizatorico-juridică a Centrului European de Educaţie Preşcolară din Bălţi corespunde etapei noi în realizarea misiunii educaţionale ale Bisericii locale. Iar colaborarea efectivă între diverse structuri şi comunităţi va garanta continua dezvoltare şi ameliorare a serviciilor prestate.
Părintele Jacek Puć, Parohul comunităţii catolice din Bălţi, a precizat aspectele unei evoluţii rapide şi providenţiale a acestor activităţi specifice, care ne surprind. ”Ceea ce acum câţiva ani era doar o idee, un vis a devenit realitate! Totodată aceasta înseamnă şi o reconfirmare a unui angajament, cu forţe noi, în condiţii noi, în comun acord cu toate realităţile să continuăm misiunea noastră”, - a menţionat Parohul.
Bucurându-se de condiţiile noi al activităţilor educaţionale pentru copii şi mulţumind pentru o colaborarea eficientă între toţi parteneri, Superioara Congregaţiei Surorilor Sfântului Ioan Botezătorul, Sora Lina Pantano a menţionat că prezenţa comunităţii în Bălţi, angajamentul şi misiunea surorilor în educaţia copiilor în cadrului noului Centru va permite atât dezvoltarea aptitudinilor noi, precum şi realizarea în practică a sensului de existenţă a acestei comunităţi, care a fost formulat de însuşi fondatorul lor, Fericitul Alfonso Maria Fusco: ”Aşi dori ca şi umbra mea să facă tot binele…”.
Istoricul
Proiectul menţionat este rezultatul implicării diverselor parteneri şi a unei evoluţii treptate, dar decisive, care a început acum 14 ani, când primele surori baptistine au ajuns în Republica Moldova pentru a trăi propria lor carisma spirituală şi misionară – educaţia copiilor şi tinerilor. De la început, comunitatea Surorilor Sfântului Ioan Botezătorul a desfăşurat activităţi zilnice cu copii de vârstă preşcolară în cadrul Parohiei Romano-Catolice din Bălţi. Sora Maria Toledo, originară din Republica Filipine, a fost însărcinată de Congregaţie sa organizeze toate activităţile, fiind responsabilă de acest proiect. De la început, activităţile cu copii se desfăşurau în încăperile complexului parohial din Bălţi.
Treptat, dar foarte repede, datorită calităţii educaţiei şi a învăţământului preşcolar propus de surori şi educatori, creşteau cererile de înscriere din partea părinţilor. Această necesitate stringentă a fost baza unor situaţii providenţiale care în anul 2010 s-au cristalizat printr-o decizie: după o pregătire adecvată şi cu acordul tuturor partenerilor în acest proiect, s-a decis construcţia unei clădiri autonome unde se vor desfăşura toate activităţile Centrului de Educaţie Preşcolară. Dieceza Romano-Catolică a început construcţia cu suportul financiar din partea binefăcătorului fidel al bisericii noastre, Fundaţia Renovabis din Germania.
Având în vedere noile condiţii, cerinţe legislative precum şi alte aspecte specifice, pentru o administrare juridică şi financiară adecvată a Centrului nou, Dieceza a delegat o instituţie socială a Bisericii locale – Fundaţia de Binefacere ”Casa Providenţei”. În urma precizării tuturor aspectelor privind funcţionarea Centrului de Educaţie Preşcolară din Bălţi în iunie 2013 Directului Fundaţiei Părintele Diacon Edgar Vulpe şi Superioara Congregaţiei Surorilor Sfântului Ioan Botezătorul, Sora Lina Pantano au semnat un Acord de colaborare care a fost de asemenea aprobat de Episcopul Anton Coşa.
Deja în septembrie 2013 noul Centru European de Educaţie Preşcolară, numit în cinstea fondatorului Congregaţiei menţionate, Fericitul Alfonso Maria Fusco, a deschis uşile pentru 42 de copii în vârstă de 3-4 ani. Providenţa Divină s-a îngrijit de copilaşii din Bălţi, iar partenerii şi binefăcătorii Fundaţiei şi Congregaţiei au manifestat în practică un sprijin esenţial şi indispensabil pentru începerea activităţilor. La primul apel de susţinere au răspuns Caritas Viena din Austria, Fundaţiile germane Kindermissionswerk şi Stern Stunden, datorită cărora a fost posibilă achiziţionarea celor necesare pentru înzestrarea clădirii, inclusiv mobilă, echipament, materiale didactice, pentru funcţionarea Centrului, pentru hrana copiilor, pentru angajarea personalului calificat. Programul activităţilor prevede un Ciriculum bine stabilit şi elaborat în corespundere cu cerinţele sistemului de învăţământ în ţara noastră, precum şi având în vedere criteriile şi standardele europene în învăţământ preşcolar. Însă particularitatea de bază a Centrului sunt principiile eticii creştine şi mesajul evanghelic care se transmite copiilor aplicând metode didactice complexe şi profesionale.
Instituţiile sociale ale Bisericii Romano-Catolice din Moldova vor continua implementarea şi dezvoltarea proiectelor educaţionale şi de învăţământ adresate copiilor şi tinerilor din ţara noastră, sperând că aceasta va crea o platformă solidă de parteneriat şi cu alte organizaţii similare, inclusiv cu instituţiile de stat.