26 ianuarie – sfinții Timotei și Tit

Ei au fost cei mai apropiați colaboratori ai apostolului Paul.

Timotei s-a născut în Listra, dintr-o mamă evreică și un tată păgân. A intrat în comunitatea creștină și, întrucât cunoștea bine Scripturile, a fost foarte apreciat de confrații săi. Când, în jurul anului 50, a trecut prin Listra, Paul l-a ales ca însoțitor de călătorie.

Tit provenea dintr-o familie de greci, încă păgâni, și a fost convertit de apostol în timpul uneia dintre călătoriile sale. El a fost trimis în special la comunitatea din Corint cu scopul de a-i împăca pe creștinii din acel oraș cu apostolul.

În cei doi colaboratori ai săi, Paul îi reunește simbolic pe oamenii legii și pe oamenii neamurilor. Conform tradiției, Paul a scris două scrisori adresate lui Timotei și una lui Tit. Acestea sunt singurele două scrisori din Noul Testament care nu sunt adresate unor comunități, ci unor persoane.

Cei doi sfinți sunt roade prețioase ale predicării și lucrării marelui apostol al neamurilor. Paul i-a convertit, a cultivat în ei iubire creștină și părintească și i-a transformat în faruri de lumină și călăuze pentru omenire. Prin intermediul lui Timotei și Tit, apostolul a reușit să întruchipeze ceea ce se află în centrul predicii sale specifice: credința în Cristos, liberă de lege.

Astfel, în cei doi colaboratori ai săi, Paul reunește oameni ai legii și oameni ai credinței.

C. L.