Papa Francisc va deschide oficial Sinodul, duminică, 10 octombrie, cu celebrarea sfintei Liturghii în Bazilica „Sfântul Petru”, care a fost precedată de un moment de reflecție în Sala Noului Sinod, sâmbătă, 9 octombrie.
Programul de sâmbătă a fost împărțit în două etape: o primă parte în sesiunea plenară și o a doua parte în grupurile lingvistice. Au fost prezenți reprezentanți ai poporului lui Dumnezeu, delegați ai conferințelor episcopale și ai organismelor similare, membri ai Curiei Romane, delegați ai vieții consacrate și ai mișcărilor ecleziale laice, ai consiliului de tineret.
Papa Francisc a participat doar la prima parte a lucrării.
Evenimentul a început cu intonarea imnului „Veni Creator Spiritus”, în timp ce procesiunea decurgea cu prezența a trei tineri: un tânăr din Portugalia cu Evanghelia în mâini, o tânără din Chile și un tânăr din India. A urmat o meditație în două părți: a unui iezuit din Burkina Fasso și a unui credincios din Spania. Mesajul de salut al secretarului general al Sinodului, cardinalul Mario Grech, a precedat intervenția Papei Francisc.
„Sinodul nu este o investigație - a spus Papa Francisc - pentru că este timpul Duhului. Atunci unitatea trebuie păstrată. Să mergem împreună pentru a experimenta unitatea, care se deschide către vocea Duhului. Comuniunea și misiunea sunt calea principală. Este important să se lucreze în Bisericile sinodale cu participarea tuturor ”.
„Există trei riscuri de eșec - a continuat Sfântul Părinte - formalismul care nu face discernământ spiritual; intelectualismul unde totul este abstract; imobilitatea, unde se afirmă întotdeauna că totul s-a făcut întotdeauna așa”.
Cardinalul Jean-Claude Hollerich, relator general al Sinodului, de asemenea și-a adus mesajul de salut. Au fost apoi propuse șase mărturii de pe diferite continente, care au descris modul în care trăiesc starea de botez și viața eclezială, precum și reflectarea la ceea ce așteaptă de la drumul sinodal. Martorii au venit din Africa de Sud, Statele Unite, Coreea, Australia, Brazilia și Franța.
În a doua parte a evenimentului, participanții s-au împărțit în cincisprezece grupuri lingvistice. Scopul acestor grupuri a fost de a experimenta un moment de ascultare și discernământ comunitar, având ca referință o întrebare fundamentală: care sunt temerile și îndoielile, dar și așteptările și dorințele față de procesul sinodal.
C. L.