Etapa continentală a Sinodului este o perioadă de ascultare și discernământ al întregului popor al lui Dumnezeu și al tuturor Bisericilor locale, dar la un nivel continental, adunările fiind organizate în contexte continentale împărțite după cum urmează: Europa, America Latină și Caraibe, Africa și Madagascar, Asia, Oceania, America de Nord (SUA+Canada) și Orientul Mijlociu. Prin urmare, toate continentele au fost chemate să-și organizeze adunarea eclezială până la 31 martie 2023.
 
Pentru Europa, din care face parte și Moldova, adunarea continentală este programată la Praga, între 5 și 12 februarie 2023, unde vor fi prezenți PS Anton Coșa și Mons. Cesare Lodeserto.
 
Etapa continentală nu este o repetare a consultării poporului lui Dumnezeu, care a avut deja loc în timpul etapei diecezane, desfășurată între 17 octombrie 2021 și 15 august 2022. În schimb, este vorba de o reevaluare comună a Documentului pentru Etapa Continentală, publicat la sfârșitul lunii octombrie 2023 și rezultat al sintezei lucrărilor realizate la nivel diecezan.
 
Obiectivul etapei continentale este de a aprofunda reflecția asupra a ceea ce a rezultat din faza anterioară de ascultare locală și națională, cu scopul de a formula cu mai multă precizie întrebările abordate și de a fundamenta și aprofunda mai bine perspectivele venite din partea Bisericilor locale, acum însă dintr-o perspectivă continentală.
 
Această etapă a fost inclusă în cadrul procesului sinodal pentru a realiza legătura de dialog între Biserica universală și Bisericile locale (cf. CIC 368; Communionis Notio n.7) și pentru a încuraja crearea sau întărirea legăturilor între Bisericile vecine (cf. Fratelli Tutti n.151).
 
Trebuie spus că această etapă nu va produce răspunsuri și nici nu va defini direcții de acțiune. Pe scurt, etapa continentală se dorește a fi o continuare a parcursului sinodal la nivel local-național, mergând spre etapa următoare, cea universală, reprezentată de Sinodul episcopilor din octombrie 2023.
 
Legătura cu Sinodul episcopilor din octombrie 2023 va fi asigurată de Documentul pentru etapa continentală, care trebuie înțeles ca o adevărată resursă, ce ar trebui să faciliteze munca de dialog, ascultare și discernământ la nivel continental. Este un adevărat ghid pentru o reflecție continuă, rod al ascultării poporului lui Dumnezeu.

C. L.