A fost prezentat instrumentul de lucru pentru participanții la cea de-a doua sesiune a celei de-a XVI-a Adunări Generale Ordinare a Sinodului Episcopilor, care se va întruni în luna octombrie, mai exact între 2 și 27 octombrie.
Textul prezentat la Vatican este o sinteză a reflecțiilor pe care Conferințele episcopale, Bisericile catolice orientale și alte realități bisericești internaționale, precum și rapoartele prezentate de preoții parohi în cadrul sesiunii de lucru de trei zile a Reuniunii preoților parohi pentru Sinod, le-au elaborat în jurul Raportului de sinteză al primei sesiuni (4-29 octombrie 2023).
Instrumentul de lucru este împărțit în cinci secțiuni. Prima este dedicată fundamentelor înțelegerii sinodalității, urmată de trei părți "care luminează viața sinodală misionară a Bisericii din diferite perspective:
I) "Relațiile" cu Domnul, între frați și surori și între Biserici; II) "Căile" care hrănesc în concretețe dinamismul relațiilor; III) "Locurile" care vorbesc despre concretețea contextelor în care se întrupează relațiile, cu varietatea și pluralitatea lor.
O secțiune tratează rolul femeii în Biserică și dezvoltarea ulterioară în cadrul parohiilor, diecezelor și altor realități ecleziale. În ceea ce privește admiterea femeilor în ministerul diaconal, s-a reiterat faptul că acest subiect "nu va face obiectul lucrărilor celei de-a doua sesiuni". Documentul subliniază "dorința de consolidare a tuturor slujirilor exercitate de laici".
În cele din urmă, documentul reamintește că, pe probleme particulare, Papa a înființat 10 grupuri de lucru. Acestea sunt "probleme de mare profunzime, dintre care unele necesită să fie abordate la nivelul întregii Biserici și în colaborare cu Dicasteriile Curiei Romane". Cu toate acestea, nu este vorba "de a elimina unele probleme din dezbaterea adunării, care au exprimat deja o convergență cu privire la importanța lor, cât de a furniza elemente utile din punct de vedere teologic și canonic pentru a le oferi ministerului lui Petru".
C.L.
sursă imagine: Vatican Media