La îndemnul Părintelui paroh Marcin Januś, comunitatea catolică din Slobozia-Rașcov l-a comemorat pe Părintele Henryk Soroka, preot dehonian, venit în Moldova din Polonia, cu ocazia a treizeci de ani de la prima sa sfântă Liturghie celebrată de el în acest sat. Era ziua de 8 decembrie 1990.

Cu ocazia acestei amintiri din Solemnitatea Neprihănitei Zămisliri a Fecioarei Maria, Părintele Marcin Januś i-a mulțumit lui Dumnezeu pentru darul prezenței în Moldova a acestui preot călugăr, a îndemnat la rugăciune pentru el și pentru continuarea drumului pastoral, ținând cont de exemplul și învățătura lui. Unii dintre credincioși au dorit să-și prezinte propria mărturie despre Părintele Henryk Soroka, pe care l-au cunoscut, fiind vorba de expresia unei profunde atenții și venerări.

Doamna Valentina Rudnițcaia l-a amintit cu aceste cuvinte: „Era o zi caldă, spre amurg, când l-am întâlnit la Râbnița. După liturghie, Pr. Henryk, lângă casa unde acum locuiesc surorile, și-a făcut timp, a privit îndelung, s-a gândit și s-a rugat mult pentru a ști unde și cum s-ar putea afla în Moldova prima casă a congregației. Domnul le-a pus pe toate la cale”.

S-a mai spus: „Era un om cu talente nelimitate, un preot al lui Dumnezeu. Veșnică pomenire” (Svetlana Rîbacova); „Mi-l amintesc mereu; a lăsat un drum luminos în viața mea” (Ecaterina Terlețcaia); „Un om care avea multe talente, dar mai ales era un conducător” (Dalv Cinseloc); „UN om mare, un preot sfânt, un mare orator” (Maciej Brodziński).

C.L.