Parafrazând cuvintele din Faptele Apostolilor (4,32), aș putea spune, și pe drept cuvânt, că mulțimea tinerilor care s-au adunat în Parohia „Sfânta Marta” din Slobozia-Rașcov, sâmbătă, 30 aprilie 2016, era o singură inimă și un singur suflet. Și sunt convins că acest sentiment l-a avut fiecare tânăr care a mers spre a-și întâlni semenii în această parohie binecuvântată și în această zi plină de soare și de bucurie.

Sub un soare primăvăratic, ce mângâia creștetul celor care, asemenea unui torent viu, au venit la această întâlnire, preludiu local al multașteptatei Zile Mondiale a Tineretului de la Cracovia, după formalitatea legată de înscriere, începând cu ora 10.00, având drept ghid crucea tinerilor din Dieceza de Chișinău, tinerii, însoțiți de Preasfințitul Anton Coșa și de preoții din diferitele parohii ale diecezei, având drept punct de plecare crucea de la intrarea în localitate, s-au îndreptat, în procesiune – simbol elocvent al Bisericii peregrine – spre sfântul locaș din localitate, rugându-se sfântul Rozariu. Aici, Preasfințitul a deschis și binecuvântat, cu ocazia acestui eveniment, Poarta Sfântă a Milostivirii, prilej propice și pentru ceilalți credincioși ai parohiei să obțină indulgența plenară prevăzută pentru Jubileul Milostivirii. De fapt, întreaga întâlnire a stat sub semnul milostivirii lui Dumnezeu. După deschidere, fiecare participant a trecut prin Poarta Sfântă, reînnoindu-și astfel angajamentul de a-l urma pe Cristos și de a intra prin el în viața plină de credință pe care ne-a adus-o învierea sa.

A urmat apoi lucrul în grupuri, când, timp de mai mult de o oră, tinerii, prin diverse jocuri, au avut posibilitatea să se cunoască, dar și să asculte câteva cateheze cu privire la tema milostivirii. Aceste ateliere, prin care toți au devenit o singură inimă și un singur suflet, au fost o bună ocazie de pregătire pentru sfânta Liturghie, care a început la ora 12.30, fiind prezidată de păstorul Diecezei de Chișinău. Tema cuvântului de învățătură pe care Preasfințitul l-a adresat tinerilor a fost cea a milostivirii. Și pentru a nu rămâne doar în domeniul teoriei, a apelat la figura fericitului Pier Giorgio Frassati ca exemplificare a punerii în practică a faptelor milostivirii din cap. 25 al Evangheliei după sfântul Matei.

Întăriți după Liturghie și cu hrana materială, oferită cu amabilitate de gazda întâlnirii, tinerii au pus în practică îndemnul evanghelic: Milostivi precum Tatăl. La fel împărțiți pe grupuri, unii au vizitat bolnavii din sat, unii și-au arătat milostivirea față de natură, plantând copaci și flori, alții s-au antrenat pentru a spori bucuria tinerilor prin dansuri sau jocuri etc. La sfârșit, fiecare grup a spus cum și-a îndeplinit misiunea, primind și câte un mic cadou. Înainte de binecuvântarea finală de încheiere a Întâlnirii Diecezane a Tineretului, episcopul Anton Coșa a anunțat parohia asupra căreia au căzut sorții să organizeze întâlnirea de anul viitor. Și dacă tot crucea tinerilor a fost înălțată spre a fi văzută de toți, sorții au căzut asupra Parohiei „Înălțarea Sfintei Cruci” din Bender.

Pr. Petru Ciobanu