Joi, 19 martie, are loc amintirea liturgică a Sfântului Iosif, soțul Preasfintei Fecioare Maria.

Conform unor tradiții, 19 martie este ziua morții Sfântului Iosif, deși există puține dovezi care să susțină această dată. Biblia nu spune nimic despre moartea tatălui adoptiv al lui Isus și, prin urmare, Biserica se bazează pe tradițiile orale transmise de-a lungul secolelor.

În 1870, Papa Pius al IX-lea l-a declarat pe Iosif „Patronul Bisericii universale”, iar 19 martie, timp de mai multe decenii, a fost o zi de precept în Biserică, adică trebuia să se participe la sfânta Liturghie.

Solemnitatea Sfântului Iosif din martie este plasată lângă un alt episod biblic, în care este menționată direct, 25 martie, când Biserica sărbătorește Buna Vestire a Domnului, când Arhanghelul Gabriel a vizitat-o pe Preasfânta Fecioară Maria.

Precum relatează Evanghelia după Matei, „Naşterea lui Isus Cristos însă a fost astfel: mama lui, Maria, fiind logodită cu Iosíf, înainte ca ei să fi fost împreună, ea s-a aflat însărcinată de la Duhul Sfânt. Iosíf, soţul ei, fiind drept şi nevoind s-o expună, a vrut să o lase în ascuns.” (Matei 1, 18-19).

Cu toate acestea, Sfântul sărbătorit pe 19 martie este descoperit în titlul liturgic „Iosif, Soțul Sfintei Fecioare Maria”. Această solemnitate onorează angajamentul său față de Maria și dăruirea sa ca soț credincios și devotat.

Un bărbat dedicat Mariei, fericitei dintre femei, și lui Isus, fiul său. El a purtat sarcinile, responsabilitățile, riscurile, grijile micii și sfintei familii. Slujirea sa, munca sa, sacrificiul său au fost spre folosul Familiei Sfinte.

Sfântul Iosif este modelul smeritului pe care creștinismul îl ridică spre destine mari. Sfântul Iosif este dovada că pentru a fi discipoli buni și autentici ai lui Cristos, nu sunt necesare „lucrurile mari”, ci virtuțile comune, umane, simple, dar care să fie adevărate și autentice.

Biserica îl invocă pe ocrotitorul său ceresc pentru încrederea sa de nezdruncinat. Noi îl invocăm, încrezători că nu ne va face să ne lipsim de bunăvoința sa. Ne vom ruga și îl vom invoca pentru a-l proteja și binecuvânta pe Papa Francisc, care în ziua Sfântului Iosif din anul 2013 și-a început slujirea în calitate de păstor al Bisericii Universale. De asemenea, ne vom aminti de Emeritul Papă, Benedict al XVI-lea, căruia iubiții părinți i-au dat numele de Iosif în ziua Botezului.