Într-o atmosferă de bucurie și fraternitate, luni, 14 octombrie 2024, a fost celebrat hramul Diecezei de Chișinău, cu ocazia Solemnității „Sfintei Fecioare Maria, Maica Bunului Sfat”.
 
Catedrala „Providența Divină”, în care s-au adunat credincioși, oaspeți și reprezentanți ai corpului diplomatic, a întâmpinat procesiunea preoțească, care a intrat în biserică la începutul sfintei Liturghii, în prezența episcopului Anton Coșa, ÎPS Jan Graubner, arhiepiscop-mitropolit de Praga, și ÎPS Josef Nuzík, arhiepiscop de Olomouc.
 
Celebrarea a fost prezidată de arhiepiscopul de Praga, iar predica a rostită de arhiepiscopul de Olomouc. care, referindu-se la textul evanghelic ce relatează participarea Fecioarei Maria la nunta din Cana și sfatul dat de ea, a spus: „În lumea în care trăim, în fiecare zi ni se oferă multe sfaturi. Ne sfătuiesc experți, dar și oameni obișnuiți, ne sfătuiesc politicieni, familii și societate. Unii merg chiar atât de departe încât îi dau sfaturi lui Dumnezeu. Credința noastră ne ajută să ne croim drum prin numeroasele sfaturi ale lumii. Iar cuvintele Fecioarei Maria din Evanghelia de astăzi: „Faceți tot ce vă spune Isus”, ne ajută să găsim direcția corectă și să evităm confuzia provocată de multitudinea de sfaturi diferite”.
 
PS Anton Coșa i-a salutat la începutul celebrării pe cei doi arhiepiscopi, prieteni de ani de zile, mulțumindu-le pentru darul prezenței lor și mai ales pentru fraternitatea de care au dat dovadă acceptând invitația. Episcopul nu a omis să menționeze că în aceeași zi se împlinesc șapte ani de la hirotonirea episcopală a Mons. Josef Nuzík, arhiepiscop de Olomouc. Cu aplauze și cântec, congregația i-a adus sincere mulțumiri arhiepiscopului.
 
La sfârșitul liturghiei, oaspeții veniți din Republica Cehă au oferit episcopului de Chișinău un prețios dar, o imagine sacră a Fecioarei Maria, în semn de prietenie și binecuvântare pentru parcursul diecezei.
 
Corul catedralei a îmbogățit liturghia, iar credincioșii au participat cu profundă evlavie la acest eveniment, care îi vede pe toți la picioarele Fecioarei Maria, Maica Bunului Sfat, căreia îi încredințează drumul său de credință.
 
Un moment de fraternitate a completat festivitățile zilei, întrucât credincioșii parohiei s-au reunit pentru a împărtăși o masă simplă și totodată plină de bucurie, în timp ce preoții, persoanele consacrate și oaspeții au trăit un moment de împărtășire eclezială.

C. L.

Galerie foto