Întâlnirea plenară a Preşedinţilor Conferinţelor episcopale din Europa se va desfăşura în acest an la St. Gallen (Elveţia), cu ocazia celui de-al 1400 –lea aniversar al sosirii Sf. Gal în cantonul elveţian cu acelaşi nume, se precizează în comunicatul de presă al CCEE. În cadrul întâlnirii, la care din partea Diecezei de Chişinău va participa Preasfinţitul Anton Coşa, episcopii vor aborda tema „Provocările timpului nostru: aspecte sociale şi spirituale”.

Din 27 pâna la 30 septembrie, oraşul St. Gallen va găzdui întâlnirea plenară a Consiliului Conferinţelor Episcopale din Europa (CCEE), organism continental care reuneşte preşedinţi din 33 de Conferinţe episcopale din Europa, arhiepiscopi din Luxemburg, Principatul de Monaco, episcopul Maroniţilor ciprioţi, de Mukachevo (Ucraina) şi episcopul de Chişinău (Moldova).

 

Pentru 4 zile, conducătorii Bisericii catolice în Europa, vor aborda, cu ajutorul experţilor, aspectele sociale şi spirituale care ţin de provocările Europei de astăzi. Alte teme care vor fi luate în discuţie: problema discriminării creştinilor în Europa şi persecuţia creştinilor în lume; problema libertăţii religioase; lucrările Uniunii Europene şi ale Consiliului Europei; Anul Credinţei şi a 50 –a aniversare de la deschiderea Conciliului Vatican II.

 

La lucrările plenului CCEE va participa şi Prefectul Congregaţiei pentru Episcopi (Sf. Scaun), Cardinalul Marc Ouellet. Vor mai fi prezenţi cardinali şi prelaţi, responsabilii altor organisme eccleziale europene pentru America Latină (CELAM) şi Africa (SECAM), dar şi din Kazakhstan. De asemenea, la unele momente ale întâlnirii, vor mai participa episcopi din cadrul Conferinţei episcopale elveţiene.

Întâlnirea din acest an are loc la St. Gallen, sediul CCEE, la invitaţia mons. Markus Buchel, episcop de St. Gallen.