Episcopul Anton Coșa primise cu bucurie în iulie 2020 decizia maicii generale a Congregației Surorilor Misionare ale Carității, cunoscute și sub numele de Surorile Maicii Tereza de Calcutta, de a înființa o comunitate la Chișinău. Confirmarea a venit la 8 decembrie și zilele trecute episcopul a primit-o pe provinciala acelorași surori, care a prezentat-o pe superioara casei și pe celelalte trei surori, care vor forma comunitatea din Moldova.
 
Episcopul a pus la dispoziția surorilor o structură a Diecezei, folosită până acum de Fundația „Caritas Moldova” pentru proiecte sociale. Comunitatea se va stabili la Chișinău cât mai curând posibil, de îndată ce vor avea permisiunea de a intra și se vor efectua lucrările necesare pentru adaptarea casei la nevoile lor.
 
„Unul dintre voturile noastre - a spus maica provincială - este să-i slujim liber pe săraci, așa cum am fost învățate prin viața și operele fondatoarei noastre, Maica Tereza. Sunt, de asemenea, foarte mulțumită că această casă din Chișinău va fi dedicată Maicii Tereza, cu binecuvântarea binevoitoare a episcopului, căruia îi mulțumesc pentru disponibilitate și primire”.
 
Episcopul, la rândul său, a spus: „Din prima clipă m-am bucurat de acest dar imens al Domnului, pentru care m-am rugat și care se împlinește în cele din urmă, în ciuda pandemiei. Le văd deja pe străzile Chișinăului pe surorile Maicii Tereza de Calcutta, alături de săraci și bătrâni, în casele celor care suferă și slujindu-i pe cei mai mici. Carisma lor va fi o mărturie minunată a carității și a iubirii, precum și o lecție pentru toți. Comunitatea călugărițelor din dieceză crește și surorile Maicii Tereza se alătură congregațiilor deja prezente. Recunoștința mea se îndreaptă către toate persoanele consacrate pentru lucrările pe care le desfășoară cu dăruire și un spirit autentic de caritate”.
 
După cum s-a menționat, comunitatea va fi formată din patru surori, originare din România, Polonia, India și Kenya. Odată ajunse în Moldova, surorile își vor îndeplini carisma, mereu încrezându-se în providență și lăsându-se totalmente în mâinile lui Dumnezeu.

C. L.