Joi, 15 februarie 2024, a fost anunțată tema aleasă de Papa Francisc pentru următoarea ediție a Zilei Mondiale a Bunicilor și a Bătrânilor, care va fi celebrată diecezele din întreaga lume la 28 iulie 2024: „Nu mă respinge în timpul bătrâneţii” (Ps 71,9).
 
Tema a fost prezentată de cardinalul Kevin Farrell, actualul prefect al Dicasterului pentru Laici, Familie și Viață, care a spus că fragmentul biblic ales „ne amintește că singurătatea este o realitate din păcate foarte răspândită, care afectează multe persoane în vârstă, ce sunt adesea victime ale practicii de a fi abandonate și considerate o povară pentru societate”.
 
Tema care va fi abordată cu ocazia Zilei Mondiale a Bunicilor și Bătrânilor va fi cea a singurătății și a abandonului în care se află multe persoane vârstnice, a spus șeful dicasterului: „Singurătatea, desigur, este și ea o condiție ireductibilă a existenței umane, care se manifestă în mod deosebit la bătrânețe, dar nu numai. Iată de ce rugăciunea psalmistului este rugăciunea fiecăruia dintre noi, rugăciunea inimii fiecărui creștin care se întoarce la Tatăl și se încrede în mângâierea sa”. 
 
Ziua de 28 iulie trebui să fie, așadar, o ocazie pentru a promova în rândul familiilor și în comunitățile ecleziale cultura întâlnirii, „pentru a crea spații de împărtășire, de ascultare, de susținere și de afecțiune: astfel se concretizează iubirea evangheliei”.
 
Dicasterul pentru Laici, Familie și Viață îndeamnă parohiile, diecezele, asociațiile dedicate persoanelor vârstnice și comunitățile ecleziale din întreaga lume să se pregătească spiritual și să pună în aplicare orice inițiativă pastorală necesară pentru a spori cultura întâlnirii și a depăși orice formă de singurătate și abandon.

C. L.

Sursa foto: Vatican News