A devenit tradiţie deja de mai mult de un sfert de secol ca, odată la trei ani, tineri din întreaga lume să se întâlnească împreună pentru câteva zile la o frumoasă întrunire iniţiată de fericitul Ioan Paul al II-lea în anul 1985 – Ziua Mondială a Tineretului. Frumoasa tradiţie a fost continuată de Papa emerit Benedict al XVI-lea şi de actualul pontif, Papa Francisc, ca o întâlnire spirituală la care tinerii sunt invitaţi să dea mărturie despre credinţa, speranţa şi iubirea lor în Isus Cristos, Răscumpărătorul, dar şi să se cunoască între ei, stabilind, la nivel global, o reţea de prietenii asemenea celei existente în primele comunităţi creştine.

Anul acesta Ziua Mondială a Tineretului va avea loc departe de Moldova, pe continentul sud-american, în cea mai mare ţară majoritar catolică – Brazilia –, în oraşul Rio de Janeiro, cunoscut lumii întregi prin statuia lui Cristos Răscumpărătorul, declarată de Benedict al XVI-lea sanctuar. La picioare Răscumpărătorului, între 23 şi 28 iulie, tinerii din multe ţări se vor aduna pentru a-l saluta pe Cel căruia îi datorează mântuirea. Cu această ocazie, Sfântul Părinte Papa Francisc va efectua prima sa călătorie apostolică în afara Italiei. La Rio de Janeiro, papa va celebra, sâmbătă, 27 iulie, în Catedrala „Sfântul Sebastian”, Sfânta Liturgie cu episcopii, preoţii, călugării şi seminariştii participanţi la ZMT 2013, urmând ca în seara aceleaşi zile să conducă veghea de rugăciune cu tinerii pe Campus Fidei din cartierul Guaratiba. Sfânta Liturghie cu tinerii participanţi la întâlnire va fi celebrată la 28 iulie, pe acelaşi Campus Fidei.

Moto-ul celei de-a XVIII-a Zi Mondiale a Tineretului este penultimul verset din Evanghelia după sfântul Matei: „Mergând, faceţi ucenici din toate neamurile” (Mt 28,19). Logo-ul acestei ediţii a Zilei Mondiale a Tineretului îl reprezintă o inimă în interiorul căreia se află imaginea statuii lui Cristos Răscumpărătorul din oraşul-gazdă. Culorile logo-ului sunt aceleaşi care se regăsesc şi pe steagul Braziliei. Trebuie menţionat că prezenta întâlnire a tinerilor din întreaga lume a fost anticipată cu un an, pentru a nu se suprapune cu Campionatul Mondial de Fotbal din anul 2014 care va avea loc în acelaşi oraş brazilian. Şi Dieceza de Chişinău va fi reprezentată la Rio de Janeiro de un grup de şase tineri: sr. Florenţa Jitaru, Victoria Ţurcan, Ion şi Lilia Reveneală, Veaceslav Grabovschi şi Nicolae Mihalache. Aceşti şase tineri au primit duminică, 14 iulie, în Catedrala „Providenţa Divină” din Chişinău binecuvântarea din partea episcopului de Chişinău, PS Anton Coşa, care, totodată, le-a înmânat şi cruciuliţa de pelerini, simbol al drumului de credinţă alături de Isus pe care-l au de făcut până la Rio de Janeiro şi înapoi, drum pe care l-au început ieri prin plecarea spre Brazilia. Acolo, timp de o săptămână, vor participa la diverse activităţi în parohiile în care vor fi primiţi. Grupului de tineri i se vor alătura şi păstorul Diecezei de Chişinău, PS Anton Coşa, şi pr. Sergio Bergamin, responsabil cu pastoraţia tinerilor în cadrul diecezei noastre.

Îi însoţim cu rugăciunile noastre, urându-le un pelerinaj plin de roade bogate, din care, la întoarcere, sperăm să ne împărtăşească şi nouă.