În perioada 20-24 septembrie 2017, în localitatea Slănic Moldova din România și-a desfășurat lucrările cea de-a șasea ediție a Săptămânii Sociale pentru Studenți (SSS), la care, pentru prima dată, au participat și un grup de tineri – catolici și ortodocși – din Republica Moldova, îndemnați să meargă acolo și însoțiți fiind de Pr. Ștefan Socaciu. Este vorba de grupul de voluntari care activează în cadrul Centrului Social-Pastoral „Casa Providenței”.

Cele cinci zile ale SSS – 2017 au cuprins o serie de conferințe și discuții în ateliere, toate gravitând în jurul tematicii propuse pentru ediția din acest an: „Căsătoria: orânduire divină sau rânduială umană”, fiecare zi încheindu-se cu sfânta Liturghie, în cadrul predicilor punându-se accent pe tema familiei și a căsătoriei.

SSS – 2017 a început la 20 septembrie cu sfânta Liturghie celebrată în biserica din Slănic, la predică Pr. Ștefan Lupu, decanul Facultății de Teologie Romano-Catolică a Universității „Al.I. Cuza” din Iași introducându-i pe tineri în problematica evenimentului. Seara aceleași zile a fost dedicată cunoașterii reciproce prin jocuri de socializare.

Ziua a doua a început cu conferința Pr. Lucian Farcaș, profesor de teologie morală la Seminarul din Iași, care a vorbit despre căsătoria bazată pe iubire și credință în expunerea cu tema: „Ceea ce omul/statul a unit (...)zeu să nu despartă?! Iubirea spre căsătorie între natură și cultură”. Conferința a doua a fost ținută de Pr. Petru Ciobanu, care a trecut în revistă „Familia în istorie/Istoria familiei”. Ziua a treia a cuprins alte două conferințe, mai întâi cea a Pr. Felician Tiba, directorul Oficiului pentru Familii din cadrul Episcopiei de Iași, care a răspuns „DA” la întrebarea-temă a conferinței sale: „Mai este de actualitate cununia în Biserică?”, răspuns fundamentat apoi și prin conferința Sr. Iuliana Neculai NDS având ca subiect „Familia în Sfânta Scriptură”. Conferințele din ziua a patra au fost ținute de doi laici, mai întâi domnul Alois Gherguț a vorbit despre „Căsătoria în lumea de azi – eveniment sacru sau monden; abordări complementare”, iar doamna Iuliana Petruț a prezentat „3 DA ai alegerii partenerului de viață. Semnele iubirii”. În după-amiaza fiecărei zile, în cadrul meselor rotunde, conferențiarii răspundeau la întrebările tinerilor sau aprofundau unul dintre aspectele temei expuse, după care, în ateliere, tinerii trebuiau să discute și să răspundă la câte o întrebare referitoare la căsătorie și familie.

Tot din Dieceza de Chișinău la SSS – 2017 a luat cuvântul cu o mărturie de viață dl Cezar Ișfan din Calea Neocatecumenală, care a vorbit despre frumusețea vieții de familie, o familie căreia Dumnezeu i-a dăruit zece copii.

SSS – 2017 s-a încheiat duminică, 24 septembrie, cu sfânta Liturghie, în cadrul căreia, la predică, Pr. Fabian Doboș, capelan al studenților din Iași, a vorbit despre faptul că „gândurile lui Dumnezeu nu sunt gândurile noastre” în sacramentele Botezului și Căsătoriei, îndemnându-i totodată pe tineri să nu-l lase pe Isus să treacă pe lângă ei, ci să-l primească în viața lor.

Iată și câteva impresii ale tinerilor moldoveni participanți la SSS – 2017:

Tema acestui proiect a fost căsătoria și, cu toate că pare că sunt încă tânără pentru a discuta acest subiect, eu consider că abordarea acestuia este necesară, deoarece pentru acest eveniment major trebuie să te pregătești din timp. Am învățat că pentru a merge spre căsătorie trebuie să urmezi anumiți pași și să acumulezi treptat anumite valori care vor pune bazele acesteia. În cadrul proiectului am acumulat multe cunoștințe care îmi vor fi utile pe viitor, am admirat priveliștea nemaipomenită a orășelului Slănic Moldova și am petrecut timpul frumos cu tineri energici și ambițioși (Valeria Florea).

În aceste cinci zile pe care le-am petrecut la Slănic Moldova, un orășel deosebit de frumos, am avut parte de experiențe de neuitat. Mi-am făcut noi prieteni, am interacționat cu noi persoane de diferite vârste, iar conferințele despre căsătorie mi-au fost foarte folositoare. Chiar dacă sunt încă adolescentă și nu am de gând să mă căsătoresc în timpul apropiat, am învățat multe lucruri care îmi vor fi de folos. Am realizat cât de important este pasul spre căsătorie și cât de importantă este însăși căsătoria, învățând cum să înțeleg ce facem greșit și ce nu. Am mai înțeles că niciodată nu este devreme să te pregătești spiritual spre acest pas. Le mulțumesc tuturor care au pregătit acest proiect pentru timpul frumos pe care l-am petrecut! (Andreea Sinigur)

În cadrul Săptămânii Sociale pentru Studenți am căpătat o experiență deosebit de frumoasă în care am cunoscut persoane noi, interesante și vesele. Am învățat multe lucruri despre căsătorie, relație, cuplu și despre valorile lor. În același timp, am participat la prelegeri și ateliere în care discutam diverse teme ce stau la baza unei căsătorii. Mulțumită acestui proiect am avut parte de momente frumoase alături de persoane dragi (Daniela Antoniuc).

În cadrul Săptămânii Sociale pentru Studenți, care a avut loc la Slănic Moldova, am avut parte de emoții și senzații unice, am interacționat cu oameni frumoși și am învățat o mulțime de lucruri interesante despre căsătorie. Chiar dacă încă nu mă gândesc încă la căsătorie, am preluat multe informații utile ce îmi vor prinde bine în viitor. Am sesizat cât de importantă este căsătoria și ce valori stau la baza ei cu ajutorul prelegerilor și atelierelor ce au avut loc în aceste cinci zile. Vreau să mulțumesc mult tuturor pentru organizarea acestui proiect! (Alina Chirciu)

A fost o călătorie perfectă, cu o mare experiență socială și educativă. Am venit cu noi idealuri și prieteni (Cristina Guțan).

În zilele petrecute la Slănic Moldova am acumulat experiențe, prieteni și cunoștințe noi. Ca temă am avut căsătoria, o temă actuală. Am ascultat propria experiență a unor persoane deja căsătorite, despre căsătoria din trecut și cea din zilele de azi. Am dezbătut multe întrebări cu studenții din România. Astfel ne-am îmbunătățit cunoștințele și am acumulat prieteni noi (Cătălin Cojocari).

Pr. Petru Ciobanu