Îmi vine deseori în amintire o imagine a sfântului Papă Ioan Paul al II-lea, dus de ani, șezând pe scaunul celebrantului și înconjurat de o mare de tineri cu mâinile ridicate în semn de laudă adusă lui Cristos, izvorul mântuirii. Era la una dintre Zilele Mondiale ale Tineretului, voite de marele pontif pentru a fi el alături de tineri și, împreună cu ei, alături de Dumnezeu.

De 31 de ani, an de an, Biserica Universală celebrează aceste Zile Mondiale ale Tineretului, iar o dată la trei ani, tineri din lumea întreagă își dau întâlnire într-unul din orașele Pământului ales de Sfântul Părinte. Pentru anul acesta, Papa Francisc a ales orașul Cracovia din Polonia.

Și la această ediție a ZMT au plecat în pelerinaj și tineri din Dieceza de Chișinău, 110 la număr, pentru a se întâlni și ruga împreună cu semenii lor din ale țări de pe cele șase continente. Primul grup, însumând 80 de tineri, s-a îndreptat spre Polonia marți, 19 iulie, urmând ca timp de o săptămână să locuiască în parohia Sosnowec, vizitând lagărul de concentrare de la Auschwitz și mergând în pelerinaj la Częstochowa. Al doilea grupa a plecat spre Polonia luni, 25 iulie, urmând să ajungă direct la Cracovia, unde, la 26 iulie, va și începe Ziua Mondială a Tineretului, care se va încheia la 31 iulie, când Sfântul Părinte Papa Francisc va celebra Liturghia de închidere a ZMT 2016.

Le dorim tuturor participanților o întâlnire cât mai fericită cu Cristos și roade bogate în suflet.

Pr. Petru Ciobanu