Acesta este un model de partajare, în care tineri voluntari de diferite naționalități se reunesc pentru a desfășura diverse activități de primire. Acest lucru are loc la Fundația „Don Bosco”, care și-a amenajat spațiile pentru un număr maxim de 120 de refugiați. Această cifră nu este întotdeauna atinsă, dar există o activitate constantă, mai ales prin prezența unui grup stabil de familii care așteaptă momentul potrivit pentru a se întoarce în Ucraina.
 
La Fundația „Don Bosco”, tineri refugiați ucraineni, tineri moldoveni, animatori ai Oratoriului salezian și tineri voluntari italieni colaborează în fiecare săptămână pentru a ajuta refugiații.
 
Este o comunitate originală de voluntari, care se implică în diverse activități, cum ar fi descărcarea camioanelor, asigurarea divertismentului, echiparea sălii de mese, păstrarea curățeniei în camere și tot ceea ce este necesar pentru a asigura un climat de mare prietenie și seninătate.
 
A primi oamenii nu înseamnă doar a-i hrăni și a le asigura un loc de dormit, ceea ce ar fi prea ușor și ar însemna să reducem caritatea la o simplă birocrație de gesturi.
 
Ospitalitatea este prietenie, împărtășire, dialog, atenție reciprocă, iar tinerii care lucrează și sunt prezenți în structura saleziană au avut capacitatea de a crea un mediu de comuniune sinceră.
 
Cu siguranță, impulsul vine din spiritul salezian, care îi vede pe Pr. Andrea Ballan și Pr. Sergio Bergamin mereu prezenți și gata să transmită valorile autentice ale prieteniei și solidarității umane.

C. L.