La propunerea Comisiei pentru Pastorația Tineretului și cu susținerea episcopului Anton Coșa, care urmărește îndeaproape acest domeniu al vieții pastorale, un grup de tineri din dieceză a început un parcurs de reflecție pe perioada Postului Mare, meditând asupra „Relației cu Dumnezeu”.
 
Prima întâlnire a avut loc duminică, 18 februarie 2024, la Parohia „Providența Divină” din Chișinău, coordonată de Pr. Gabriel Cochiorca și Sr. Anastasia Cyran, cu participarea părintelui Artur Chruslak.
 
Tinerii, în mare parte originari din parohiile Decanatului de Transnistria și Decanatului Centru, s-au întâlnit la începutul după-amiezii și în jurul unei mese și-au împărtășit reflecțiile, în timp ce pe un ecran erau derulate imagini de la Ziua Mondială a Tineretului de la Lisabona, la care au participat și tinerii din Moldova anul trecut.
 
Într-adevăr, aceste întâlniri, ca și cele ce vor urma, sunt o continuare a călătoriei de la Lisabona și a numeroaselor mesaje pe care Ziua Mondială a Tineretului le-a transmis tinerilor din întreaga lume și pe care grupul din Dieceza de Chișinău le poartă încă în inimă cu profundă emoție. 
 
Dorința comună este de a continua reflecția Zilei Mondiale a Tineretului, prin mesajul pe care Papa Francisc l-a transmis tinerilor cu această ocazie. Privirea se îndreaptă spre întâlnirea tinerilor de la Roma cu ocazia Anului Jubiliar 2025 și spre Ziua Mondială a Tineretului de la Seul, Coreea de Sud.
 
Comisia pentru Pastorația Tineretului a programat deja și alte evenimente pentru perioada următoare: 29 februarie - întâlnire online cu tinerii din dieceză; 16 martie - Calea Sfintei Cruci la Crețoaia; 17 martie - întâlnire în Parohia „Providența Divină”, Chișinău, pentru a medita asupra „relației cu aproapele”.

C. L.