„Astăzi, sfânta Biserică ne invită să tragem puternic în piept mirosul parfumat al sfințeniei”. Cu aceste cuvinte i-a întâmpinat Preasfințitul Anton Coșa pe credincioșii adunați în Catedrala „Providența Divină”, veniți, în măreața Solemnitate a Tuturor Sfinților, pentru a se uni cu corul îngerilor și al sfinților în cântarea de laudă adusă lui Dumnezeu, preamărit întru sfinții săi. Liturghia de azi, a spus păstorul Diecezei de Chișinău, este „un omagiu adus sfințeniei”, posibilitate de a contempla „șirul imens de sfinți care au trecut înaintea noastră și au intrat în casa Tatălui ceresc”. De aceea, și intenția centrală a liturghiei a fost aceea de a ne ruga lui Dumnezeu, prin mijlocirea sfinților, „ca să ne ajute și pe noi în realizarea sfințeniei noastre personale”.

După proclamarea lecturilor sfinte prevăzute pentru această solemnitate, în cuvântul de învățătură, Preasfințitul Anton ne-a atras atenția, citându-l pe sfântul Paul, că „aceasta este voința lui Dumnezeu: sfințirea voastră” (1Tes 4,3), menționând, totodată, că „sfințenia la care suntem chemați trebuie să o înțelegem nu atât ca o proclamare oficială din partea Bisericii și înscrierea numelui în rândul sfinților și fericiților, ci în contemplarea lui Dumnezeu «așa cum este el» (cf. 1In 3,2)”. Apoi, având-o drept călăuză pe Chiara Lubich, ne-a explicat cum trebuie trăite fericirile cu care Isus și-a început predica de pe munte, fericiri proclamate în Evanghelia zilei, trăire care nu se reduce la simplă teorie, ci la practicarea acestor fericiri în viața de zi cu zi. La finalul predicii, Preasfințitul Anton ne-a îndemnat, prin cuvântul său părintesc, „să privim spre această minunată cunună de sfinți și fericiți a lui Isus și, asemenea lor, mai ales asemenea Mariei, să însetăm după adevăratele fericiri pentru a fi sfinți și desăvârșiți asemenea Tatălui nostru ceresc”.

După Liturgia euharistică, grație căreia credincioșii, toți respectând normele prescrise pentru aceste timpuri de pandemie, au putut să se sfințească prin împărtășirea cu trupul lui Cristos, episcopul nostru a adresat un cuvânt de felicitare tuturor celor prezenți în sfântul lăcaș, ca și celor care au fost în comuniune prin intermediul mijloacelor de comunicare în masă.

Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru imensul cor al sfinților și fericiților care reprezintă pentru fiecare dintre noi un model de trăire a fericilor și de urmare a căii sfințeniei, la fel cum îi mulțumim și Preasfințitului Anton pentru că ne-a fost alături și ne-a ajutat să înțelegem cum se poate urma această cale, pentru ca să ajungem și noi la fericirea de a-l vedea pe Dumnezeu așa cum este.

Pr. dr. Petru Ciobanu