Jubileul de 50 al Căii Neocatecumenale a fost sărbătorit duminică 6 mai la Tor Vergata, dar a început deja de sâmbătă seara, când aproximativ 150 de mii de oameni din 134 de națiuni ale celor cinci continente s-au revărsat peste noapte în campusul universității pentru marele eveniment al întâlnirii cu Papa Francisc.

La eveniment a participat și Preasfințitul Anton Coșa însoțit de pr. Peter Strango și pr. Krzystof Plonka, împreună cu cele patru familii de diferite naționalități din Chișinău care urmează Calea Neocatecumenală și patru persoane poloneze din Chișinău care au depus adeziunea. Organizatori au fost cei trei cateheți, responsabili ai Căii Neocatecumenale din România și Republica Moldova, Amparo, Enrico și Pr. Grzegoz, din Satul Mare. A mai fost prezent și mons. Laszlo Bocskei Episcop de Oradea (România) însoțit de 5 preoți.

 

Papa Francisc i-a încurajat pe participanți ”Să fie misionari liberi și fără scheme”. "Fiți pasionați de umanitate", "agili", "ușori" și fără planuri preconcepute, primindu-i pe toți și mergând împreună fără a le dicta altora, aceasta este "o artă de învățat mereu". Aceasta deoarece „misiunea înseamnă a da glas iubirii fidele a lui Dumnezeu, înseamnă a vesti că Domnul ne iubește și nu se va sătura niciodată de mine, de tine, de noi și de această lume a noastră, de care noi ne-am putea sătura”.

După o experiență de rugăciune și sărăcie, Kiko Argüello și Carmen Hernandez, fondatorii acestei mișcări, pe când trăiau în barăcile repudiate din Palomeres Altas printre cei mai neacceptați de la  marginea Madridului, au adus în 1968, în anul revoluțiilor și mișcărilor studențești o nouă formă de evanghelizare în unele din parohiile capitalei madrilene.

 

La cel de-al 50 an jubiliar, prin cuvintele profetice rostite de Papa Wojtila ”Nu vă fie teamă!”,  Papa Francisc se întoarce să vorbească cu băieții, fetele și familiile din întreaga lume, cei din Calea Neocatechumenală venind din toate părțile planetei cu chitări, steaguri, tobe, bannere, gadgeturi cu copii de toate vârstele în brațele lor, de mână sau în scaune cu rotile, pentru a sărbători începutul acestei realități ecleziale la Roma.

Francisc a binecuvântat și a înmânat cruci liderilor a 34 - noi „missio ad gentes”, printre care și pr. Peter Strango din Chișinău, grupuri alcătuite din familii și un preot, trimise să trăiască în diferite părți ale lumii pentru a evangheliza comunitatea locală prin ceea ce ei numesc „o Biserică itinerantă”.

Papa a încurajat, de asemenea, această realitate a comunităților mici în misiune. «Nu contează argumentele care conving, ci viața care atrage; nu capacitatea de a impune, ci curajul de a sluji - a spus el în discursul său lung - Și voi aveți în ADN-ul vostru această vocație de a anunța, trăind în familie, urmând exemplul Sfintei Familii: în umilință, simplitate și laudă. Purtați această atmosferă de familie în atât de multe locuri pustii și lipsite de afecțiune. Făceți-vă recunoscuți ca prieteni ai lui Isus, Pe toți numiți-i prieteni și cu toții fiți prieteni ".

 

Întâlnirea s-a încheiat cu imnul Te Deum. "Este foarte frumos: să-i mulțumim lui Dumnezeu pentru dragostea lui și pentru fidelitatea lui", a ținut să accentueze Francisc, "îi mulțumim adesea pentru darurile lui, pentru ceea ce ne dă și este bine. Dar este chiar mai bine să-i mulțumim pentru ceea ce este El, pentru că el este Dumnezeul credincios în dragoste. Bunătatea lui nu depinde de noi. Orice facem noi, Dumnezeu continuă să ne iubească cu fidelitate".

D.A.