Colindul este cântecul de leagăn al îngerilor cântat pentru Pruncul născut, este cântecul de laudă cântat pentru Fecioara Maria, este cântul bucuriei care umple cerul și pământul.  

Tradițiile legate de diferite sărbători creștine sunt o componentă omniprezentă a culturii noastre populare. În acest context un loc deosebit îl au colindele, care însoțesc marea sărbătoare a Nașterii Domnului nostru Isus Cristos.

Inițial, în tradiția populară, colindele aveau o funcție rituală, de urare pentru fertilitate, roadă și belșug, precum și acela de alungare a spiritelor rele. Cu trecerea timpului, funcția ritualică a colindelor a dispărut, păstrându-se doar atmosfera de ceremonie și urări.

Termenul provine din limba latină, de la „calendae”, derivat din verbul „calare”, care însemană „a vesti”. Prin urmare, a colinda înseamnă a vesti nașterea Fiului lui Dumnezeu.

Colindatul este un obicei străvechi, iar cei dintâi colindători au fost păstorii deveniți primii martori ai nașterii Pruncului Isus în Betleem. Bucurându-se de acest semn ceresc și de glasul îngerilor, păstorii au devenit primii vestitori printre oameni a marii bucurii.

Astfel, colindătorii transmit un mesaj ceresc, venit de la Dumnezeu. Dar colindele sunt și o adevărată școală a virtuții morale, care prin simplitatea versului popular exprimă o mare bogăție de idei, menite a întări sentimentele de bună înțelegere între toți oamenii, care primesc viața și salvarea prin Cristos. Prin intermediul colindelor, marele eveniment al nașterii Mântuitorului îi scoate pe oameni din cotidianul efemer și le permite să contemple măreția și iubirea lui Dumnezeu, care este veșnic.

Frumoasa tradiție și cântarea bucuriei Nașterii Domnului nu lipsesc nici în Dieceza de Chișinău, unde copiii și tinerii din parohii și organizații sociale vestesc nașterea Mântuitorului. Și anul acesta, în ciuda restricțiilor impuse de pandemie, colindele nu au lipsit din biserici și case, începând cu Catedrala „Providența Divină” și reședința episcopală, unde Mons. Anton Coșa a primit un minunat grup de copii de la Fundația „Regina Pacis”.

M. Ț.