În cadrul unei întâlniri despre O Moldovă europeană şi creştină micul Vasile, ambasadorul copiilor din periferiile Europei, a interveni pentru a povesti viaţa şi întâlnirea lui cu Papa Francisc de pe 4 septembrie 2013.

 

Mărturia lui Vasile a fost dată în cadrul Întâlnirii O Moldovă europeană şi creştină, vineri, 14 martie. Angajamentele de după acordul de la Vilnius între Moldova şi Uniunea Europeană promovat de Mission Moldova, o mişcare de persoane, valori, idei, programe cu respectarea principiilor evanghelice şi a doctrinei sociale a Bisericii catolice pentru susţinerea Moldovei. Povestea lui Vasile a fost prezentată cu un clip video realizat de Asociaţia Enzo B. din Torino. Întâlnirea Mission Moldova s-a desfăşurat sâmbătă, 15 martie, fiind prezenţi Preasfinţitul Anton Coşa, episcop de Chişinău, însoţit de mons. Cesare Lodeserto, preşedinte Regina Pacis.

 

În urma unei iniţiative a Consiliului Conferinţelor Episcopale din Europa (CCEE) în care s-a dorit să se aducă omagiu Papei Francisc prin vocea copiilor europeni, micul Vasile, orfan din Moldova, a scris o scrisoare Papei Francisc.

 

„Dragă tată Francisc, sora mea mi-a spus că trebuie să te chem „Papa” deoarece eşti o persoană importantă, dar eu nu ştiu ce înseamnă „Papă” şi prin urmare o să te chem tată. ... Mama mea nu mai trăieşte, pentru că oameni răi i-au făcut rău. ... Papa Francisc, te rog, îmi trimiţi o fotografie de a ta, ca să o pun unde dorm şi să pot spune şi eu că am un tată?...”

 

 

Cu această ocazie a fost prezentată ediţia moldavo-italiană a volumului Copiii din Europa vorbesc Papei Francisc. Ediţiile italiano-engleză şi portughezo-engleză sunt disponibile la CCEE cu costul de 5 euro bucata (plus cheltuielile de expediere). Există posibilitatea de a comanda cartea şi pe site-ul www.ccee.eu.