Au trecut cinci ani de când Papa Francisc a publicat enciclica dedicată mediului înconjurător, intitulată Laudato sì, iar papa a decis să proclame cu această ocazie „un an special”, care va fi dedicat îngrijirii creației.
 
Pentru a încuraja bunele practici care trebuie realizate în acest an special, Dicasteriul pentru Slujirea Dezvoltării Umane Integrale a redactat o scrisoare, care solicită „o perioadă de rugăciune și acțiune mai intensă în beneficiul casei comun”, „pentru a ne obișnui să ne rugăm”, „să reflectăm asupra stilurilor noastre de viață”, „să întreprindem acțiuni profetice, invocând alegeri curajoase”.
 
O decizie în perfectă armonie cu angajamentul constant al papei, purtător de cuvânt credincios al strigătului de suferință al pământului și al celor săraci. Papa Francisc vorbește despre o ecologie integrală, referindu-se la o abordare a naturii care ține cont de aspectul uman, social și cultural. O abordare care a devenit modus operandi în acești ani atât de delicați pentru echilibrul mediului și pe care papa a susținut-o prin gesturi concrete și simbolice.
 
În aceste luni de epidemie, papa a subliniat în mod repetat importanța responsabilității umane în această criză, care ne-a expus fragilității. În același timp, el a recunoscut întotdeauna sacrificiile și a încurajat eforturile multora, în numele unei unități necesare. „Ne-am dat seama că ne aflăm în aceeași barcă, fragilă și dezorientată, dar importantă și necesară în același timp, chemați să mergem împreună și obligați să mergem unul în întâmpinarea celuilalt”, a spus el într-o Piață „Sfântului Petru” pustie și suprareală, la 27 martie. Acesta a fost unul dintre cele mai simbolice și mai sugestive momente și imagini din aceste luni, cu siguranță destinat să intre în istorie.
 
Pentru a însoți acest an special dedicat îngrijirii planetei, papa a scris o rugăciune, care vorbește despre „solidaritatea creatoare” și „căutarea binelui comun”, invitându-i pe toți să o recite.
 
C. L.