Cât sunt de plăcute pe munți picioarele celui care aduce vestea cea bună, care anunță pacea, care vestește binele, care anunță mântuirea, zicând Sionului: „Dumnezeul tău domnește” (Is 53,7). Parafrazând aceste cuvinte pline de speranță ale profetului Isaia, aș putea spune: Cât sunt de plăcute glasurile celor care aduc vestea cea bună, zicând lumii: „Dumnezeul tău se naște”.

Aceste glasuri au răsunat duminică, 17 decembrie 2017 în sfântul lăcaș care este Catedrala „Providența Divină” din Chișinău, în cadrul Concertului de Crăciun, devenit deja tradiție – și încă una dintre cele mai frumoase – pentru inima diecezei noastre. Aceste glasuri ne-au făcut să pregustăm bucuria Crăciunului

Și cum se întâmpla deja de ani buni, catedrala s-a umplut de urechi dornice să asculte vestea cea bună a întrupării Mântuitorului, proclamată printr-o serie de 18 cântări. După introducerea făcută de Pr. Mihai Balan, paroh de „Providența Divină”, coriștii, dirijați și acompaniați la orgă de dna Reghina, şi de cvartetul de instrumente cu coarde de la Liceul „S. Rahmaninov”, au vestit tuturor că Christus natus es nobis! şi Christus natus!, bucurie pe care Îngerii o cântă-n coruri. Și pentru că bucuria nu este numai a îngerilor, îndemnul adresat de corişti i-a vizat pe toţi oamenii, întregul pământ: Raduj się ziemio! şi Радуйтесь все! Şi care poate fi motivul acestei bucurii dacă nu că Dzisiaj w Betlejem – Azi la Betleem s-a născut Mântuitorul. Acest eveniment crucial pentru omenire l-au anunţat glasurile coriştilor prin imnul creştin O, ce veste!, iar această veste ne îndeamnă: Gaudete! Surpriza acestui buchet au fost micuţii care, cu glasurile lor inocente, l-au lăudat pe Pruncul Isus, precum şi recitalul susţinut de familia Işfan.

Și întrucât vestea minunată a nașterii lui Isus cuprinde întreg pământul, trebuind să ajungă la fiecare om, indiferent de limbă, confesiune, culoare, convingeri, stare socială etc., cântecele și colindele au fost interpretate în limbile latină, română, rusă, poloneză, ucraineană, engleză și germană.

La sfârșitul concertului, Preasfințitul Anton Coșa, adânc impresionat de concertul pe care l-a ascultat, le-a mulțumit dnei Reghina Nadkrenicinaia şi tuturor interpreţilor pentru bucuria pe care au adus-o în catedrală prin cântarea și versurile lor. La rândul ei, dna Reghina le-a mulțumit tuturor celor prezenți pentru că au venit să asculte aceste cântece, pentru că au găsit timp să-și bucure sufletele cu apropiata naștere a Mântuitorului.

Pr. Petru Ciobanu