Dieceza de Chișinău, în colaborare cu Ambasada Ungariei și cu Asociația „Hungarian Visiting Lecturer Network”, a organizat sâmbătă, 1 iunie 2024, un concert de muzică de orgă în Catedrala „Providența Divină”, cu participarea maestrului Dr. Attila Laszlo Kovacs, venit din Ungaria cu această ocazie. 
 
Maestrul Attila Laszlo Kovacs mai prezentase deja un alt program artistic la 31 mai 2024, la Sala cu Orgă din Chișinău. Evenimentul din Catedrală a completat în mod minunat șirul activităților culturale organizate la această dată pentru a marca Ziua ocrotirii copiilor, sărbătorită la 1 iunie.
 
Concertul a prezentat publicului „muzica sacră maghiară”, ținând cont și de faptul că maestrul Kovacs este pastor al Bisericii Luterane, la eveniment fiind prezent și liderul comunității luterane din Moldova.
 
Episcopul Anton Coșa a salutat cu bucurie evenimentul și în mesajul său a adresat în primul rând un cuvânt de felicitare Ambasadorului Ungariei la Chișinău, E.S. Sandor Szabo, pentru că a împărtășit această experiență și a putut saluta comunitatea maghiară prezentă în Moldova. 
 
De asemenea, PS Anton și-a exprimat aprecierea și recunoștința față de maestrul Kovacs, pentru că i-a bucurat pe toți cei prezenți cu muzică sacră în interpretarea sa și cu creațiile marilor F. Liszt și Z. Kodaly.
 
Catedrală din Chișinău găzduiește frecvent concerte ale muzicii de orgă, fiind dotată cu un instrument muzical corespunzător, o orgă de fabricație germană, care bucură inimile credincioșilor și la fiecare sfântă Liturghie. 

C. L.