Cu ocazia solemnității Nașterii Domnului, preoți și persoane consacrate din dieceză s-au reunit și pentru a împărtăși momente de reflecție, rugăciune și comuniune fraternă.
 
Aceasta a fost organizată în Decanatul din Transnistria de Pr. Marcin Januś, decanul acestei părți a diecezei.
 
Fraternitatea în viața diecezei este unul dintre cele mai importante momente, deoarece întâlnirea preoților și a persoanelor consacrate este o ocazie de creștere în viața eclezială și de dezvoltare a comuniunii fraterne, ceea ce este întotdeauna un beneficiu.
 
Decanatul de Transnistria este format din șase parohii. Sunt prezenți șase preoți și toți fac parte din familia călugărească a dehonienilor.
 
De asemenea, în zonă există trei comunități călugărești feminine, în Rîbnița, Bender și Slobozia-Rașcov.
 
Întâlnirea a avut loc la Slobozia-Rașcov. Aceasta a început cu o rugăciune comună în biserica parohială, după care a urmat un moment de reflecție.
 
Cei prezenți au respectat tradiția de frângere reciprocă a azimelor, cunoscute sub numele polonez de oplatki, care reprezintă o bucată subțire de pâine nedospită, coaptă din făină albă și apă, pe care o împart creștinii adunați la masa de Crăciun, atunci când își urează sărbători binecuvântate.
 
Tradiția frângerii azimei își are rădăcinile în primele secole ale creștinismului, fiind un simbol al împărtășirii spirituale a membrilor comunității. Cu timpul, oplatki au început să fie aduse la Liturghia din Ajunul Crăciunului, fiind binecuvântate de preot la finalul acesteia. De asemenea, era dusă celor bolnavi sau celor care, din diverse motive, nu puteau veni la biserică.
 
Tradiția frângerii azimelor vrea să ne reamintească de pâinea euharistică din timpul Liturghiei și să arate legătura dintre Crăciun și Euharistie.

C. L.