Duhul Sfânt, izvorul oricărei chemări și a oricărei carisme, trezește neîncetat în poporul lui Dumnezeu noi realități menite să contribuie la o mai eficientă răspândire a cuvântului lui Dumnezeu și la o mărturisire mai puternică a credinței. Multele realităţi ecleziastice sunt în Biserica universală manifestarea acțiunii aceluiași Duh al lui Dumnezeu care „suflă unde vrea” (In 3,8). O astfel de realitate sau itinerar este și Calea Neocatecumenală, apărută în anii ’60 în suburbiile cele mai sărace din Madrid (Spania), fiind înființată de Kiko Argúello și Carmen Hernandez și promovată de arhiepiscopul de Madrid din acea perioadă Casimiro Morcillo. Văzând experiența pozitivă a acestei mișcări în Madrid și Roma, în anul 1974, Congregația pentru Cultul Divin și Disciplina Sacramentelor a denumit această experiență Calea Neocatecumenală. La ora actuală, Calea este răspândită în mai mult de 900 de dieceze din 105 națiuni, cu peste 20 mii de comunități în 6 mii parohii. Sfântul Ioan Paul al II-lea spunea despre ea: „Recunosc Calea Neocatecumenală drept un itinerar de formare catolică, validă pentru societatea și timpurile actuale”.
Din septembrie 2015, Calea Neocatecumenală este prezentă și în Dieceza de Chișinău prin Pr. Petru Strango și câteva familii și persoane din România, Polonia, Spania, Franța, Brazilia.
Sâmbătă, 21 noiembrie, în comemorarea Prezentării la templu a sfintei Fecioare Maria, episcopul de Chișinău, PS Anton Coșa, a celebrat sfânta Liturghie prefestivă a Solemnității lui Cristos, Regele Universului, în capela Căii Neocatecumenale din sectorul Ciocana, ocazie cu care a și fost inaugurat acest cuib de credință și mărturie evanghelică. Simbolismul zilei a fost scos în evidență de păstorul diecezei noastre prin faptul că, în cadrul celebrării euharistice, Pr. Petru Strango a fost prezentat ca vicar al Parohiei „Providența Divină” din Chișinău, responsabil cu pastorația comunității neocatecumenale, primind şi decretul de numire în noua sa misiune. Pr. Petru Strango este originar din Satu Mare (România), fiind hirotonit preot la Roma în anul 2005 de către Papa emerit Benedict al XVI-lea și a venit în Dieceza de Chișinău ca preot fidei donum, dorind să împărtășească și aici experiența sa de membru al Căii Neocatecumenale.
Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru darurile pe care le revarsă necontenit asupra Bisericii sale, iar Pr. Petru Strango și membrilor Căii Neocatecumenale le spunem „Bun venit” și le dorim roade bogate în secerișul Domnului.
Pr. Petru Ciobanu