Timpul Postului Mare este, de asemenea, prilejul unei acțiuni caritabile mai intense din partea parohiilor și a organizațiilor sociale, și într-adevăr se vorbește despre un Post Mare de caritate.
 
În această perioadă au fost activizate operele de caritate, cu o atenție deosebită pentru persoanele în vârstă și săraci. Fundația „Caritas Moldova” a trimis 11 voluntari la Durlești pentru a vizita și servi prânzuri calde pentru patruzeci de persoane în vârstă. Alte douăzeci de persoane în vârstă singuratice au fost vizitate la Chișinău, fiindu-le oferite pachete cu produse alimentare. Treizeci și trei de fete de la o școală au primit îmbrăcăminte de iarnă. Acestea sunt opere care vizează apropierea de oameni și realizarea a ceea ce a cerut Papa Francisc când a vorbit despre „însoțire și apropiere față de cei care suferă”. Papa Francisc, în mesajul său pentru Postul Mare, a vorbit despre „privirea şi gesturile de iubire faţă de omul rănit... ne permit să întrupăm o credinţă sinceră, o speranţă vie şi o caritate activă”.
 
Fundația „Casa Providenței”, în pofida dificultăților pandemiei, continuă să distribuie la domiciliu pachete cu produse alimentare. De asemenea, parohiile, prin diferite moduri încearcă să fie aproape de săracii lor, cu mici acțiuni de caritate, voluntariat și însoțirea persoanelor în vârstă. În Rașcov, la parohie, voluntarii au copt pâine, pe care au distribuit-o copiilor care frecventează Centrul de zi. Acesta este angajamentul purtat și de surorile prezente în Moldova, pentru copii și vârstnici singuratici, oamenilor străzii și celor care bat la ușă pentru a cere chiar și un simplu ajutor.
 
Fundația „Regina Pacis” și-a intensificat acțiunile de livrare a prânzurilor calde, din cauza pandemiei fiind închise unele cantine publice. Dar distribuirea săptămânală a îmbrăcămintei și a altor articole de bază este realizată și prin intermediul magazinelor cu care colaborează.
 
Episcopul de Chișinău, PS Anton Coșa urmărește cu atenție aceste opere de caritate, pe deplin convins că sunt o mărturie vie a mesajului Evangheliei: „Nu încetez niciodată să încurajez caritatea, realizată de parohii, congregații călugărești și organizații sociale, mai ales în acest moment de mari suferințe cauzate de pandemie. Biserica Catolică din Moldova a fost întotdeauna alături de cei săraci, făcând tot posibilul pentru a-i ajuta, în pofida resurselor limitate”.
 
„Dar există și rugăciunea – a continuat Episcopul –, care generează caritatea, apropierea lui Dumnezeu față de omul aflat în suferință și numeroasele mici minuni pe care nu le cunoaștem și nu le vom cunoaște niciodată, dar care sunt rodul întâlnirii zilnice cu Dumnezeu prin rugăciune”.

C. L.