În timp ce la Roma începea sfânta Liturghie, prezidată de Sfântul Părinte Papa Francisc în cadrul căreia au fost canonizaţi doi dintre cei mai iubiţi pontifi ai Bisericii Catolice – Papa Ioan al XXIII-lea (1958-1963), cunoscut şi ca Papa cel Bun, şi Ioan Paul al II-lea (1978-2005), un bun prieten şi susţinător al Diecezei de Chişinău – în Catedrala „Providenţa Divină” din Chişinău, PS Anton Coşa a celebrat o Liturghie pontificală în cinstea Papei Ioan Paul al II-lea, cel care, în 1993 a înfiinţat Administratura Apostolică pentru Republica Moldova, ridicată tot de el la rangul de Episcopie de Chişinău la 27 octombrie 2001 şi acela care, la 6 ianuarie 2000, în Bazilica „Sfântul Petru” l-a consacrat pe Mons. Anton Coşa ca episcop.

Chiar de la începutul Liturghiei cu ocazia căreia în catedrală a fost expusă o icoană cu chipul noului sfânt şi o relicvie dăruită Diecezei de Chişinău de PS Mieczysław Mokrzycki, arhiepiscop de Lwow şi fost secretar secund al Papei Ioan Paul al II-lea, PS Anton Coşa i-a îndemnat pe credincioşii adunaţi în număr mare la unitate spirituală cu cei prezenţi în Piaţa „Sfântul Petru” din Roma unde avea loc ceremonia canonizării celor doi papi. Este de remarcat că la fel ca şi beatificarea, canonizarea lui Ioan Paul al II-lea a avut loc în duminica Divinei Îndurări, sărbătoare foarte scumpă acestui nou sfânt care a şi introdus-o în calendar în Duminica a II-a a Paştelui.

În predica sa, PS Anton Coşa a reliefat importanţa Divinei Îndurări pentru viaţa fiecărui creştin, precum şi bucuria pe care a oferit-o întregii lumi creştine sfântul Ioan Paul al II-lea prin punerea ei la îndemâna fiecărui creştin. La finalul Liturghiei, credincioşii au fost binecuvântaţi prin mijlocirea sfântului Ioan Paul al II-lea şi au venerat relicvia acestuia, sărutând-o. A fost un prilej de a-l invoca pe Papa Woytila să mijlocească pentru credincioşii Episcopiei de Chişinău, care i s-au adresat cu iubire: Sfinte Ioan Paul al II-lea, roagă-te pentru noi!

Pr. Petru Ciobanu