Cu ocazia deplasării în Germania a Mons. Cesare Lodeserto, vicarului general al diecezei noastre, în perioada 29-31 mai 2-24, pentru a participa la „Reuniunea Națională a Catolicilor Germani” din orașul Erfurt, a existat și posibilitatea de a avea o întâlnire cu episcopul de Dresden-Meissen, Mons. Heinrich Timmerevers, și de a putea astfel să-și exprime recunoștința pentru prietenia și sprijinul pe care comunitatea germană îl oferă Bisericii din Moldova de mai mulți ani. 
 
Prezenți cu aceeași ocazie, nunțiul apostolic pentru Germania, Mons. Nicola Eterovic, și președintele Conferinței Episcopale Germane, Mons. Georg Batzing, au dorit să cunoască mai multe despre legăturile existente dintre Dieceza de Dresden-Meissen și Dieceza de Chișinău și despre ceea ce s-a realizat.
 
După întâlnirea de la Erfurt, Mons. Cesare Lodeserto s-a deplasat la Leipzig, în zilele de 1 și 2 iunie 2024, la Parohia „Sfânta Treime”, unde parohul, Pr. Gregor Giele coordonează în prezent proiectul de la Chișinău împreună cu vicarul general al diecezei germane. Acesta a fost și un moment de împărtășire a drumului parcurs între cele două comunități ecleziale, de evaluare a fiecărui pas și, în același timp, de reflecție asupra modului în care această colaborare poate da noi realizări.
 
„Dorim să continuăm acest proiect de colaborare”, a comentat Pr. Gregor Giele, „în care credem, sperând, de asemenea, dacă trecem peste dificultăți, să putem face mai mult, și ca parohie, nu doar ca decanat”.
 
Duminică, 2 iunie, Mons. Cesare Lodeserto s-a deplasat în parohia părintelui Przemec Kostorz, unde a predicat cu ocazia solemnității „Trupului și Sângelui Domnului” și a prezentat comunității istoria și realitățile Diecezei de Chișinău.
 
„Aceste călătorii își au importanța lor”, a comentat vicarul general, „pentru că sunt o ocazie de a mulțumi și, de asemenea, de a afirma importanța acestor relații, care au un impact pozitiv asupra vieții diecezei”.

C. L.