Sâmbătă, 19 septembrie, la Ungheni a fost celebrate o sfântă Liturghie pentru răsposați și a fost dezvelită și binecuvântată placa memorial dedicate aniversării a 400 de ani a Bătăliei de la Țuțora din 1620, dintre forțele moldo-polone conduse de hatmanul Stanisław Żółkiewski și cele otomano-tătare. La eveniment au participat Excelența Sa Bartłomiej Zdaniuk, Ambasadorul Republicii Polone la Chișinău, ministrul Educației, Culturii și Cercetării, d-nul Igor Șarov, deputați din Parlamentul Republicii Moldova și reprezentanți ai autorităților locale, preoți din dieceza noastră, în special cei originari din Polonia.
Sfânta Liturghie, prezidată de Preasfințitul Anton Coșa, a încveput la ora 11.00. Aceasta a început cu un cuvânt de salut al Preasfințitului Anton, care, printre altele, a afirmat importanța sacrificiului înaintașilor căzuți pentru credința în Cristos: „Cu această credință, au mers înaintea noastră, de-a lungul celor două milenii de istorie a creștinismului, atâția credincioși, care și-au mărturisit credința prin practicarea ei zilnică, ba chiar, au luptat pentru ea, și-au jertfit viața pe câmpurile de bătălie pentru ca numele lui Cristos să nu fie șters din analele istoriei”.
Predica a fost rostită de Pr. Dr. Petru Ciobanu, care a vorbit în primul rând dsepre gândul morții, citând din capitolul 7 al Cărții lui Ben Siráh: „În toate cuvintele tale, aminteşte-ţi de cele din urmă ale tale şi nu vei păcătui în veci!” Pr. Petru a afirmat importanța comemorării răposaților folosind exemplul lui Iuda Macabeul (2Mac 12). Comemorăm morții deoarece creștinismul este credința în învierea lui Cristos, speranța n învierea noastră și iubirea față de Dumnezeu și aproapele. Predicatorul a încheiat cu despre speranța învierii, devenită realitate în Evanghelie prin învierea lui Lazăr (In 11).
După sfânta Liturghie a fost dezvelită și binecuvântată placa memorială amplasată pe zidul Bisericii „Sfânta Ana” din Ungheni. A binecuvântat Preasfințitul Anton Coșa, care în cuvântul de introducere a vorbit despre jertfa celor căzuți 400 de ani în urmă, care s-au sacrificat pentru credință, Patrie și Europa.
Despre importanța dezvelirii plăcii, dar și despre importanța istorică a evenimentului comemorat au vorbit ministrul Igor Șarov, deputatul Oleg Lipski, deputatul Chiril Moțpan, președintele Comisiei parlamentare pentru securitate națională, apărare și ordine publică, viceprimarul de Ungheni, Dionisie Ternovschi, și Excelența Sa Bartłomiej Zdaniuk, Ambasadorul Republicii Polone în Republica Moldova.
Requiem æternam dona eis, Domine, et lux perpetua luceat eis. Requiescant in pace. Amen.
Galerie foto