Astăzi, Biserica celebrează „Ziua mondială de rugăciune și reflecție împotriva traficului cu ființe umane”, în ziua în care este comemorată sfânta Iosefina Bakhita. Această sfântă este simbolul universal al angajamentului Bisericii împotriva traficului de ființe umane. Ea s-a născut în 1869 în Sudanul de Sud și deja la vârsta de 9 ani era sclavă.
A fost organizat un maraton de rugăciune online, nu doar pentru a reflecta asupra fenomenului trist al traficului cu ființe umane, ci și pentru a ne gândi la cât de multă exploatare și violență există în spatele fiecărei istorii a unei persoane traficate.
Duminica trecută, vorbind credincioșilor în Piața „Sfântul Petru”, Papa Francisc a făcut un apel sincer la credincioși să nu uite de acest fenomen: „Foarte multe fete, pe care le vedem pe străzile noastre, care nu sunt libere, sunt sclave ale traficanților, care le trimit să lucreze și, dacă nu aduc bani, le lovesc. Se întâmplă astăzi în orașele noastre”.
Maratonul de rugăciune a început la ora 9.00 și se va încheia la ora 17.00, iar participarea se face prin intermediul site-ului www.preghieracontrotratta.org. Conexiunile se fac din întreaga lume, din Oceania până în Asia și Orientul Mijlociu, apoi în Africa, Europa, America de Sud și în cele din urmă în America de Nord.
Episcopul de Chișinău s-a alăturat spiritual acestui drum de rugăciune, amintind și ceea ce a făcut dieceza în lupta împotriva traficului cu ființe umane, prin activitățile Fundației „Regina Pacis”.
„Am văzut – a spus PS Anton Coșa – suferința fetelor și a mamelor, ale căror vieți au fost afectate de traficanți fără scrupule. Prin primire am încercat să limităm fenomenul și dificultățile, iar prin rugăciune continuăm în fiecare zi să fim alături de cei care suferă din cauza traficului de persoane în întreaga lume”.
C. L.