Este o referire la informațiile eronate, larg răspândite în mass-media, potrivit cărora Papa ar fi autorizat căsătoria în cadrul unui cuplu homosexual. Absolut fals!
 
Aceste informații provin dintr-o interpretare „incorectă” a unui interviu lansat în timpul documentarului intitulat „Francesco”, realizat de regizorul de origine rusă, dar acum cetățean american Evgheni Afineevski.
 
Papa Francisc a spus textual: „Homosexualii au dreptul să fie parte a unei familii. Ei sunt copiii lui Dumnezeu și au dreptul la o familie. Nimeni nu ar trebui să fie alungat sau să fie făcut să sufere din această cauză”.
 
În documentar, Papa intervine asupra acestui subiect în urma unui apel telefonic către un cuplu de homosexuali italieni care i-au scris o scrisoare și l-au întrebat cum să depășească jena legată de dorința lor de a-și duce copiii la parohie pentru cateheză. Răspunsul Pontifului a fost o invitație de a însoți copiii la parohie depășind orice prejudecăți, astfel încât să fie acceptați ca toți ceilalți.
 
Intenția sa în apărarea respectului față de persoană este clară și este foarte diferită de afirmația că Papa ar fi consimțit la căsătoria dintre homosexuali.
 
În plus, există intervențiile precedente ale Papei pe tema uniunilor civile. Fraza pronunțată în avion la 28 iulie 2013, întorcându-se de la Ziua Mondială a Tineretului din Brazilia, este celebră: „Dacă o persoană este gay și îl caută pe Domnul și are bunăvoință, cine sunt eu să-l judec?”.
 
În documentul pontifical Amoris Laetitia (n. 250) este scris: „În primul rând dorim să reiterăm faptul că fiecare persoană, indiferent de orientarea sa sexuală, trebuie respectată în demnitatea sa și primită cu respect, cu grija de a evita orice semn de discriminare nedreaptă. În ceea ce privește familiile, este vorba în schimb de asigurarea unei însoțiri respectuoase, astfel încât cei care manifestă tendința homosexuală să aibă ajutorul necesar pentru a înțelege pe deplin și a realiza voia lui Dumnezeu în viața lor”.
 
La fel de clară este apărarea de către Papa Francisc a căsătoriei: „Căsătoria este între un bărbat și o femeie”. În interviul din 2017, acordat jurnalistul francez Dominique Wolton, intitulat „Politică și societate”, Papa Francisc a spus: „Noi numim lucrurile după numele lor. Căsătoria este între un bărbat și o femeie. Acesta este termenul precis. Noi numim uniune între persoane de același sex uniune civilă”.
 
La 16 iunie 2018, vorbind la Forumul familiilor, Papa a spus: „Astăzi – este dureros a spune - vorbim despre familii diversificate: diferite tipuri de familii. Dar familia umană ca imagine a lui Dumnezeu, bărbat și femeie, este una. Este doar una”.
 
În cele din urmă, la 25 martie 2019, la Loreto, Papa Francisc a precizat: „În situația delicată a lumii de astăzi, familia întemeiată pe căsătoria dintre un bărbat și o femeie capătă o importanță și o misiune esențiale. Este necesar să redescoperim planul întocmit de Dumnezeu pentru familie, să-i reafirmăm măreția și caracterul de neschimbat, în slujba vieții și a societății”.
 
Acesta este gândul Papei Francisc, aflat întotdeauna în apărarea familiei și, în același timp, reafirmând datoria de a proteja persoana umană în orice condiție se află.
 
Episcopul de Chișinău, Mons. Anton Coșa, a dorit să transmită acest mesaj de clarificare pentru a oferi comunității catolice și societății civile o înțelegere clară a ceea ce a spus Papa Francisc. Restul este fals și nu corespunde declarațiilor Papei Francisc.