Părintele Mihan Balan și-a petrecut ultima săptămână în Dieceza de Chișinău, luându-și la revedere și mulțumind, chiar dacă a celebrat botezuri și înmormântări până în ultima sa zi de slujire în Parohia Catedralei.
Cu prilejul urărilor Curiei Episcopale, episcopul Anton Coșa a adresat și un gând de recunoștință Părintelui Mihai, urându-i o bună slujire în parohiile Diecezei de Iași, care i-au fost deja încredințate în ultimele zile de către episcopul acelei dieceze.
Parohia Catedralei a dorit să-i dedice Părintelui Mihai un moment special de mulțumire, atât în casa parohială, în seara zilei de vineri, 28 iunie, cât și în cadrul celebrărilor duminicale din 30 iunie. Momente de profundă emoție, inevitabile după șaptesprezece ani de slujire în parohiile Glodeni, Stârcea, „Sf. Alois Scrosoppi” și în ultimii nouă ani la Chișinău, în Parohia Catedralei.
Părintele Mihai a fost hirotonit preot la Iași, la 24 iunie 2007, și și-a început imediat slujirea în Dieceza de Chișinău, grație disponibilității episcopului de Iași de atunci, Mons. Petru Gherghel. Întâmpinat de episcopul Anton Coșa, el și-a dedicat slujirea Diecezei de Chișinău, asumându-și rolul de paroh, dar și de decan de Centru, colaborator al Tribunalului Bisericesc, asistent al tinerilor din Acțiunea Catolică, responsabil de formarea diaconilor permanenți și nu numai.
După șaptesprezece ani s-a întors în țara natală și, mai ales, în comunitatea eclezială, Dieceza de Iași, care l-a format la viața preoțească.
Parohiile care l-au avut ca paroh i-au mulțumit pentru binele făcut și cu siguranță vor purta în suflet darul prezenței sale.
Duminică, 30 iunie, după-amiază, i-a predat parohia succesorului său numit de episcop, Mons. Cesare Lodeserto, care va începe oficial slujirea în parohia Catedralei la 7 iulie și în parohia „Sf. Alois Scrosoppi” la 14 iulie. Părintele Gabriel Cochiorca, vicar parohial al părintelui Mihai, își va continua slujirea în colaborare cu părintele Petru Ciobanu, părintele Franț Pogrebnoi și diaconii pemanenți Nicolae Ianusevschi și Andrei Bolocan.
C.L.