Vara este o perioadă de odihnă, dar și de concediu pentru preoții noștri, mulți dintre ei plecând din Moldova pentru a-și vizita familiile. Unii merg în România, alții în Polonia, Ucraina și Italia.
 
Este important să te întorci pentru o perioadă scurtă de timp în propria țară și să reiei contactul cu originile, unde sunt în primul rând familia și prietenii din copilărie. Este un moment în care ne întoarcem în istoria propriei vieți și redescoperim chipuri și legături care nu au mai fost văzute de mult timp.
 
Și episcopul Anton Coșa a dorit să petreacă câteva zile în România, mai precis în localitatea sa natală Valea Mare (com. Faraoani), în regiunea Bacău. Primit de mama sa și însoțit de cei doi frați, preoți, s-a cufundat în amintiri și în copilărie.
 
Alături de el au fost și membrii familiei, frați, surori, nepoți și nepoate, precum și prieteni din localitate și mulți cunoscuți.
 
Episcopul a celebrat sfânta Liturghie duminicală în parohia Valea Mare, fiind întâmpinat de paroh și de numeroșii credincioși. A avut ocazia să se întâlnească cu alți preoți din zonă, precum și cu episcopul auxiliar de Iași, PS Petru Sescu.
 
Este o bucurie pentru toți să poată trăi un moment de odihnă, de reîntoarcere la origini, de reîntâlnire a afecțiunilor și legăturilor, gândindu-ne și la cei care nu mai sunt printre noi și cărora trebuie să le fim mereu recunoscători; episcopul Anton Coșa a mers și la cimitir pentru a-și cinsti tatăl și alte rude.

C. L.