Joi, 21 iunie, a fost prezentat parcursul „Anul Credinţei" care începe pe 11 octombrie 2012 şi se sfârşeşte pe 24 noiembrie 2013. Dieceza de Chişinău va avea şi un parcurs propriu al acestui an al Bisericii Catolice.
"Obiectivul principal al Anului Credinţei - a explicat preşedintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări, mons. Rino Fisichella - este acela de a sprijini credinţa multor credincioşi care în munca de fiecare zi nu încetează să-şi încredinţeze cu convingere şi curaj existenţa proprie Domnului Isus.
Ultimul an al credinţei a fost celebrat în 1968 - după vă amintiţi - şi dorinţa era de a comemora martiriul Apostolului Petru potrivit tradiţiei. Să nu uităm că era 1968 şi acel '68 aminteşte tuturor un moment special din istorie. Cu această ocazie, Papa a vrut să încheie Anul Credinţei cu profesiunea de credinţă, în mod deliberat realizată, chemată, amintită încă şi astăzi ca "Crezul Poporului lui Dumnezeu". Deci, există momente extraordinare, indiferent de Jubilee; pentru momente extraordinare, în care pentru circumstanţele speciale, în acest caz, a 50-a aniversare a deschiderii Conciliului Vatican II şi a 20-a aniversare a publicării Catehismului Bisericii Catolice, s-a găsit oportun ca acestea să devină un moment de reflecţie mai ales în contextul unei crize generalizate. Noi nu ascundem, nu negăm faptul că există o criză de credinţă.
În contextul actual, caracterizat de secularism - a explicat mons. Fisichella - care tinde cu determinare la a-i face pe oameni să "trăiască în lume ca şi cum Dumnezeu nu ar exista", Anul Credinţei se vrea ca o cale pe care comunitatea creştină o oferă celor care trăiesc cu nostalgia după Dumnezeu şi dorinţa de a-l întâlni din nou.
Obiectivele indicate de Papa pentru Anul Credinţei în Scrisoarea apostolică Porta fidei sunt urmărite cu un program care implică viaţa obişnuită a fiecărui credincios şi pastorală obişnuită pentru a da viaţă noii evanghelizări. În această privinţă, Congregaţia pentru Cultul Divin şi Disciplina Sacramentelor a aprobat formularul unei Sfinte Liturghii speciale "Pentru Noua Evanghelizare". Un rol esenţial în transmiterea credinţei şi în reînnoirea spiritului misionar vor avea în ajunul Rusaliilor toate mişcările, vechi şi noi.
Primul eveniment al Anului Credinţei va fi duminică 21 octombrie prin canonizarea a 6 martiri şi mărturisitori ai credinţei. Apoi, multe iniţiative destinate tinerilor în vederea Zilei Mondiale a Tineretului în Brazilia şi laicilor chiar prin experienţa confreriilor şi evlaviei populare
Evlavia populară este o expresie foarte importantă a vieţii de credinţă, deoarece este acea credinţă ce se primeşte într-un mod special, de exemplu, în sanctuare. Sanctuarele sunt un loc privilegiat al noii evanghelizări şi sunt spaţii privilegiate şi pentru credinţă. Există milioane şi milioane de oameni care în fiecare an frecventează sanctuarele, dar există şi sute şi sute de persoane care trăiesc în confrerii.
Preluare Radiovaticana.org