Consiliul Pontifical pentru Unitatea Creștinilor a prezentat vineri, 4 decembrie, un „Vademecum ecumenic”, un document util pentru episcopii din întreaga lume, unde pot găsi indicații practice pentru promovarea unității creștine în diecezele lor.

Documentul este o invitație clară de promovare a ecumenismului, așa cum a solicitat Papa Francisc în scrisoarea sa cu ocazia aniversării a 25 de ani de la enciclica „Ut unum sint” (1995), care s-a dorit a fi un text pentru încurajarea și ghidarea angajamentului episcopilor față de unitatea întregului trup creștin.

Textul este împărțit în două părți. Prima este dedicată promovării ecumenismului, unitatea fiind indicată drept „o provocare pentru catolici”, iar episcopul ca „om de dialog care promovează angajamentul ecumenic”, responsabil cu inițiativele. În plus, sunt sugerate modalități cu „indicații practice”, printre altele ca acest subiect să fie tratat „prin intermediul site-ului diecezan”.

A doua parte este dedicată relațiilor dintre creștini. Se are în vedere „ecumenismul spiritual și nevoia de a ne ruga împreună cu alți creștini”, apoi vorbim despre „dialogul carității” și cultura întâlnirii. Este apoi tratat ecumenismul pastoral, incluzând misiunile și cateheza, pentru a ajunge apoi la „ecumenismul practic”, adică la colaborarea dintre creștini pe probleme importante precum apărarea vieții și multe altele.

Documentul nu numai că amintește principiile angajamentului ecumenic al fiecărui episcop, ci conține și o listă de „recomandări practice”, care rezumă pe scurt sarcinile și inițiativele pe care Episcopul le poate promova în dieceză.

C. L.