Ca întotdeauna, și acum Vaticanul, la îndemnul ferm al Papei Francisc, apără familia și unitatea ei, pe lângă faptul că o binecuvântează ca o realitate sacramentală și o mică Biserică domestică.
 
Zilele trecute, Congregația pentru Doctrina Credinței a confirmat binele binecuvântării pentru cuplurile regulare care alcătuiesc o unitate familială, respectând ordinea naturală. În același timp, a fost reiterat faptul că cuplurile homosexuale nu pot fi binecuvântate. Catehismul Bisericii Catolice specifică faptul că „sacramentalele nu conferă harul Duhului Sfânt în felul sacramentelor; totuși, prin rugăciunea Bisericii se pregătește primirea harului și disponibilitatea de a coopera cu acesta” (n. 1670). În textul exortației apostolice Amoris laetitia, Papa Francisc s-a exprimat foarte clar în această privință: „Nu există nicio bază pentru asimilarea sau stabilirea analogiilor, nici măcar îndepărtate, între uniunile homosexuale și planul lui Dumnezeu pentru căsătorie și familie”.
 
Congregația pentru Doctrina Credinței consideră binecuvântările acordate cuplurilor homosexuale ca fiind „ilicite”, deși acest lucru nu implică o judecată negativă asupra „persoanelor”. Un alt motiv care a determinat Congregația să considere binecuvântările necorespunzătoare este riscul de a crea „imitații sau referiri la analogii” cu binecuvântarea dată de preot în timpul celebrării sacramentului Căsătoriei dintre bărbat și femeie.
 
În nota sa, Congregația pentru Doctrina Credinței afirmă: „Însuși Dumnezeu nu încetează să binecuvânteze pe fiecare dintre copiii săi pelerini din această lume, deoarece pentru el suntem mai importanți decât toate păcatele pe care le putem săvârși. Dar nici nu binecuvântează și nici nu poate binecuvânta păcatul: binecuvântează omul păcătos, astfel încât acesta să poată înțelege că face parte din planul său de iubire și să se lase schimbat de el”.

C. L.