La sfârșitul cursurilor de formare permanentă pentru cler, a fost convocat Consiliul Pastoral Diecezan, cu prezența și a persoanelor consacrate, reunite în centrele decanale, în legătură online cu Dieceza.

Lucrările au fost deschise de Mons. Cesare Lodeserto. „Această întâlnire permite să fie făcută o reflecție asupra timpului pe care îl trăim, condiționat deja de câteva luni de situația de pandemie, care a redimensionat activitățile noastre diecezane, parohiale, caritative și educative, pe lângă faptul că a generat un climat de nesiguranță și frică printre credincioși.

Există riscul ca acest climat să mai dureze o perioadă, ducând la o reducere a activităților pastorale, a liturghiilor etc., reducând și raporturile cu credincioșii. Cu siguranță, prudența este o obligație, pe lângă respectarea normelor impuse de autorități, însă, în același timp, trebuie să găsim căi pastorale și diecezane alternative, pentru că deja de mult timp nu au mai avut loc întâlniri comunitare.

Chiar și aplicând regula distanțării sociale, nu putem permite „distanțarea eclezială”.

Referindu-ne la textul Congregației pentru Cler din luna iulie, care amintește necesitatea de „convertire pastorală”, a fost reamintit că: „Convertirea pastorală a parohiei este, de fapt, o alegere misionară, pentru că „parohia este chemată să perceapă instanțele timpului pentru a adapta propria slujire la exigențele credincioșilor și ale schimbărilor istorice” (nr. 11). Alegerea misionară cere nu doar o nouă experiență a parohiei, „ci și, în ea, slujirea și misiunea preoților, care, împreună cu credincioșii laici, au datoria de a fi «sare și lumină a lumii» (cf. Mt 5,13-14)” (nr. 13). În fața inerției pastorale sau a oboselii slujirii, „parohia riscă să devină autoreferențială și să se sclerozeze, propunând experiențe lipsite de acum de gust evanghelic și de vioiciune misionară, eventual destinate numai unor grupuri mici” (nr. 17)”.

S-a vorbit și despre unitatea pastorală: „Convertirea pastorală a comunităților parohiale deschide și spre o viziune diferită a îngrijirii pastorale a poporului lui Dumnezeu, motiv pentru care începe să se vorbească despre „unitățile pastorale”, răspunzând la „exigența de a găsi structuri prin care să se reînsuflețească în toate componentele comunității creștine vocația comună la evanghelizare, în vederea unei îngrijiri pastorale mai eficiente a poporului lui Dumnezeu”.

Obiective și perspective:

Orice comunitate parohială va trebuie să reflecteze ce „convertire pastorală” să realizeze, care model de parohie să-l aplice, ce schimbări să aducă, ce nouă organizare este posibilă, printr-un program de întâlniri cu CPP sau adunări cu întreaga comunitate, folosindu-se și de experți.

Drumul „convertirii pastorale” să prevadă și formarea laicilor care pot fi membri ai unui nou consiliu pastoral parohial. De fapt, toate consiliile vor fi reînnoite în iunie 2021.

Au urmat dezbaterile în cadrul consiliului, în care parohii și-au expus dificultățile, precum și ceea ce consideră important de a fi aplicat în parohii pentru un program pastoral eficient.

Episcopul a închis lucrările consiliului, reiterând necesitatea de a trăi timpul pandemiei cu înțelepciunea pastorală corectă,  în conformitate cu regulile, dar fără distanțarea eclezială care sacrifică viața Bisericii.

C. L.