Crimele motivate de ură împotriva creștinilor în Europa au crescut cu 44%. Este ceea ce denunță Observatorul privind intoleranța și discriminarea împotriva creștinilor în Europa (OIDAC Europe) în ultimul său raport anual.
 
Cifra a fost publicată într-o declarație cu ocazia Zilei internaționale de comemorare a victimelor actelor de violență pe criterii religioase sau convingeri, care a fost instituită de Organizația Națiunilor Unite în 2019 și sărbătorită la 22 august.  
 
„În Occident, tindem să ne gândim la violența împotriva credincioșilor ca fiind în primul rând o problemă a țărilor din Africa și Asia. Deși este important să subliniem aceste exemple dramatice de persecuție, trebuie, de asemenea, să acordăm o atenție deosebită la ceea ce se întâmplă în Europa”, spune raportul OIDAC Europe. 
 
Observatorul cu sediul la Viena monitorizează libertatea religioasă în Europa și a constatat o creștere alarmantă a infracțiunilor motivate de ură împotriva creștinilor în ultimul său raport anual. 
 
„Majoritatea atacurilor anti-creștine din Europa sunt îndreptate împotriva bisericilor și cimitirelor, dar, din păcate, continuăm să vedem și atacuri violente împotriva persoanelor”. Numai Franța a înregistrat aproape 1 000 de infracțiuni motivate de ură anti-creștină în 2023. Circa 90% dintre aceste incidente au fost îndreptate împotriva bisericilor și cimitirelor, și 84 de atacuri personale pe motiv religios împotriva creștinilor.  
 
De la începutul anului 2024, 25 de cazuri de violență fizică, amenințări și tentative de omor la adresa creștinilor au fost documentate în Regatul Unit, Franța, Spania, Italia, Germania, Austria, Polonia și Serbia. În unele cazuri, au fost vizate comunități întregi.  
 
Potrivit OIDAC Europe, „dreptul la convertire este un element esențial al libertății religioase, în special pentru convertiții creștini de origine musulmană, care sunt expuși unui risc ridicat de violență”.

C. L.