Biserica din Moldova a fost prezentă în perioada 16 – 19 iunie la reuniunea Secretarilor Conferinţelor Episcopale din Europa (CCEE), prin participarea Mons. Cesare Lodeserto. Întâlnirea s-a desfăşurat la Vilnius, prin bunăvoinţa Conferinţei Episcopale Lituaniene şi a avut ca punct central de interes tema „noii evanghelizari” pentru o Europă aflată în continuă schimbare. Întâlnirea Secretarilor Conferinţelor Episcopale din Europa (CCEE) precede şi pregăteşte întâlnirea Preşedinţilor CCEE care va avea loc la Tirana la sfârşitul lunii septembrie, Moldova fiind reprezentată prin Mons. Anton Coşa, episcopul Diecezei de Chişinău.

 

În timpul sesiunilor de lucru ale întâlnirii au fost prezentate situaţiile diferitelor tări din Europa şi în particular iniţiativele concrete care caracterizează viaţa diferitelor Biserici locale. În ce priveşte Moldova, a fost trasat parcursul pastoral actual al Bisericii de aici, în particular publicarea catehismelor, pelerinajul tinerilor la întâlnirea cu Papa de la Madrid, pregătirea primei Săptămâni sociale a catolicilor din această dieceză, eforturile Bisericii moldave pentru restituirea bunurilor confiscate de către Stat, aşa cum a amintit Papa Benedict XVI cu ocazia prezentării scrisorilor de acreditare ale noului ambasador al R. Moldova pe lângă Sf. Scaun.

 

Printre temele de interes general discutate la această întâlnire a secretarilor s-au mai numărat libertatea religioasă, tema solidarităţii şi a comunicării sociale fie între Bisericile europene, fie cu realităţile laice. Mai ales a fost accentuată rolul pe care informaţia trebuie să o aibă în cadrul Bisericilor locale, ca instrument de dialog, orientat spre pluralism şi evanghelizare.

 

Temele discutate în cadrul acestei întâlniri vor fi raportate Preşedinţilor Conferinţelor Episcopale şi reprezintă puncte de referinţă pentru lucrările la care vor participa în Albania.

 

Următoarea întâlnire a Secretarilor CCEE va avea loc în 2012, în Scoţia.