Este ziua în care este amintită moartea pe cruce a lui Isus pe Muntele Calvarului și, în mod tradițional, această cale este repetată prin citirea Evangheliei patimilor în timpul celebrării pătimirii Domnului și prin săvârșire Căii Crucii.

În semn de doliu, clopotele nu bat în această zi, ultimul dangăt fiind în seara zilei de joi, la cântarea imnului Gloria din timpul liturghiei, și vor bate din nou deja în timpul Vigilei Pascale.

Celebrarea pătimirii de Vinerea Mare amintește moartea și patimile lui Isus și este singura zi din anul liturgic în care nu este celebrată liturghia, iar împărtășania este dată cu ostiile consacrate în ziua precedentă. Celebrarea este caracterizată prin trei momente: citirea Patimilor lui Isus, adorarea crucii și Rugăciunea universală, căreia, în acest an, i se adaugă o intenție specială pentru ceea ce se întâmplă în lume în condițiile pandemiei.Din cauza pandemiei, nici la această celebrare nu vor participa credincioșii.

Vinerea Sfântă este, de asemenea, ziua săvârșirii Căii Crucii, cu cele paisprezece stațiuni care refac drumul lui Isus de la condamnarea la moarte până la înmormântare. În plus, în această zi este prevăzut postul, care constă dintr-o singură masă simplă, plus încă două gustări mici, cu permisiunea de a bea apă și interdicția de a consuma carne. Obligația se referă la credincioșii cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani. Postul este un semn al penitenței pentru păcatele tuturor oamenilor.