„Deschideți-vă larg inimile și ajutați-ne după posibilitățile voastre, pentru ca și noi să putem continua să îngrijim de acest Ținut Sfânt și de copiii săi”. Acesta este apelul făcut de franciscanii care se află în Țara Sfântă, în vederea colectei din Vinerea Mare, dedicată în mod tradițional sprijinirii Țării Sfinte.
 
„După ce am trăit mai bine de doi ani de incertitudine din cauza Covid și după ce ne-am făcut iluzia că s-a revenit la normalitate, am fost luați prin surprindere brusc, la 7 octombrie, de izbucnirea unui nou război în Țara Sfântă, care, pe lângă faptul că a provocat mii de morți, a blocat din nou fluxul de pelerini, obligându-i pe copiii noștri să nu meargă la școală perioade lungi de timp și lăsându-i pe mulți dintre creștinii noștri din Țara Sfântă fără loc de muncă, în special în Betleem și în Palestina, dar și în Orașul Vechi din Ierusalim și în Israel”.
 
De aici „nevoia de apropiere și solidaritate a creștinilor din întreaga lume. În primul rând prin rugăciune, pentru că suntem convinși că numai acțiunea harului lui Dumnezeu poate schimba inimile și le poate întoarce spre dialog, reconciliere și pace. Apoi o solidaritate și o apropiere prin pelerinaj. În cele din urmă, o apropiere și o solidaritate și prin sprijinirea cu resurse financiare”. 
 
„Ca frați ai Custodiei Țării Sfinte”, amintesc franciscanii, „este datoria noastră, conform mandatului Sfântului Scaun, să avem grijă de locurile sfinte, să locuim acolo și să le facem locuri de rugăciune, să fim primitori cu credincioșii locali și cu pelerinii, dar și să înființăm opere educative, cum ar fi școli, opere sociale, cum ar fi cămine pentru bătrâni și pentru familiile tinere, clinici și spitale, și lucrări de promovare umană prin crearea de locuri de muncă. Colecta din Vinerea Mare servește la acoperirea unei părți din aceste costuri, grație generozității credincioșilor din întreaga lume, grație generozității dumneavoastră”.
 
Episcopul Anton Coșa, în comunicatele sale lunare către parohi și preoți, a reamintit despre angajamentul generos pentru această colectă.
 
C. L.