Vinerea Sfântă este a doua zi a Triduum-ului Pascal și comemorează patima și răstignirea lui Isus Cristos. În această zi, nu se celebrează sfânta Liturghie, ci se săvârșește solemn Calea Crucii, care amintește de drumul lui Isus cu crucea spre Calvar, locul unde a fost răstignit, făcând referință la dificultățile pe care fiecare om trebuie să învețe a le înfrunta prin credință.
Liturgia cuvântului se concentrează pe relatarea ultimelor ore ale vieții pământești a lui Isus conform Evangheliei după Ioan și pe adorația crucii, foarte importantă în această zi. Pe lângă Calea Crucii și adorația crucii, Vinerea Sfântă este și o zi de post în semn de pocăință pentru păcatele tuturor oamenilor pe care Isus a venit să le ispășească. Întrucât nu se celebrează sfânta Liturghie, este distribuită Împărtășania consacrată în Joia Sfântă.
Celebrarea Patimii Domnului este formată din trei părți. Mai întâi vine Patima vestită în Liturgia cuvântului și Patima invocată cu rugăciuni solemne. Urmează Patima venerată prin dezvelirea și adorația crucii. În sfârșit, este Patima împărtășită în Euharistie.
Adorația crucii este poate cea mai importantă parte: un simbol al creștinismului, crucea este prezentă în viața noastră de la naștere, în semnele ritului Botezului, în dezlegarea din sacramentul Pocăinței, în binecuvântările primite și date, în fiecare act de devoțiune și sacramental al nostru. Este prezent până la ultimul semn săvârșit de preot în sacramentul Ungerii Bolnavilor. Crucea este simbolul suprem al suferinței și morții lui Isus, Dumnezeu adevărat și Om adevărat care, prin jertfa sa, ne-a răscumpărat din moartea păcatului, arătându-ne adevărata viață care trece prin suferință.
Și în acest an, la fel din cauza pandemiei, adorația crucii de către credincioși nu va fi permisă.
C. L.