Prezența Papei Francisc în capitala Kazahstanului, Nur-Sultan, în perioada 13-15 septembrie, cu ocazia Congresului liderilor religioși, nu este decât cel mai recent gest al Suveranului Pontif pentru a promova pacea mondială cu ajutorul liderilor mondiali ai diferitor religii.
 
Această călătorie îl va duce pe papa la sud de Rusia și la graniță cu China.
 
Papa se îndreaptă spre Kazahstan pentru a participa la cel de-al 7-lea Congres al liderilor religiilor mondiale și tradiționale, acceptând invitațiile primite din partea autorităților civile și a Bisericii din Kazahstan. Acesta este un eveniment tradițional în Kazahstan, care are loc o dată la trei ani.
 
Mesajul Papei Francisc în Kazahstan va fi foarte clar: „Religiile nu pot fi locuri de conflict, ele sunt în schimb invocate pentru ca să domnească pacea”.
 
În timpul vizitei, papa va participa, de asemenea, la festivitățile care marchează 30 de ani de relații diplomatice între Sfântul Scaun și Kazahstan.
 
Printre momentele importante ale călătoriei se numără participarea Papei Francisc la Congres, unde va ține un discurs, se va ruga în tăcere și va avea întâlniri bilaterale private cu liderii religioși.
 
Patriarhul ortodox rus Kiril va fi absent, deși va fi prezentă o delegație a Patriarhiei Moscovei. O declarație comună este așteptată la sfârșitul Congresului.
 
Papa Francisc va celebra o Liturghie pentru catolicii din această țară. Va fi o încurajare pentru mica comunitate catolică, care reprezintă aproximativ 1% din cei 19 milioane de șocuitori, o populație alcătuită în proporție de 70% din musulmani și 26% din creștini.

C. L.