Vizita celor doi arhiepiscopi din Republica Cehă, ÎPS Jan Graubner arhiepiscop-mitropolit de Praga, și ÎPS Josef Nuzik, arhiepiscop de Olomouc, a fost un dar pentru Biserica Catolică din Moldova.
 
Cei doi arhiepiscopi au fost invitați de episcopul Anton Coșa să împărtășească sărbătoarea hramului diecezan, participând la celebrarea solemnă din catedrală la 14 octombrie 2024.
 
A fost un moment de profundă prietenie, pe care cei doi arhiepiscopi au dorit să îl trăiască din plin, dar și prin vizitarea unor structuri ale diecezei, pentru a cunoaște mai bine Biserica locală și, de asemenea, angajamentul confratelui lor episcop, care slujește această Biserică de 30 de ani.
 
Arhiepiscopii cehi au vizitat câteva opere de caritate, inclusiv „Casa Providenței” și Centrul European de Educație Preșcolară. Cu această ocazie a avut loc o întâlnire cu surorile guanelliene, recent venite în Moldova. Apoi au mers la Oratoriul Salezienilor.
 
După celebrarea din Catedrală, înalții oaspeți s-au întâlnit cu comunitatea surorilor Maicii Tereza, ascultând istorii despre slujirea lor în beneficiul săracilor. Ulterior, PS Anton și-a însoțit confrații pentru a vizita activitatea Fundației „Optima Fide”, întâlnindu-se cu părintele Igor Plevischi și cu beneficiarii organizației. De asemenea, au vizitat parohiile, mergând în comunitatea din Stăuceni, întâmpinați de părintele Daniel Medveș, apoi la capela greco-catolică.
 
În ziua reîntoarcerii în Republica Cehă, arhiepiscopii au participat dimineață la deschiderea conferinței științifice cu tema „Sfântul Ioan Paul al II-lea și Biserica Catolică din Moldova”, organizată la Muzeul Național de Istorie a Moldovei de către Dieceza de Chișinău și Ambasada Republicii Polone în Republica Moldova, unde arhiepiscopul Jan Graubner a adresat un cuvânt de salut celor prezenți. Înainte de a pleca, înalții oaspeți au vizitat Cantina „Papa Francisc” și centrul de plasament ale Fundației „Regina Pacis”. 
 
Arhiepiscopii de Praga și Olomouc au apreciat oportunitatea de a cunoaște realizările diecezei, remarcând cum, de-a lungul anilor, Biserica noastră locală a crescut atât în opere de caritate, cât și în activități pastorale. Dieceza de Chișinău este recunoscătoare nu numai pentru prietenia celor doi arhiepiscopi, ci și pentru disponibilitatea clerului din arhidiecezele lor de a sprijini unele dintre operele Bisericii noastre locale.

C. L.