Începând cu duminică seara și până marți dimineața, Dieceza de Chișinău s-a bucurat de vizita unui înalt oaspete, cardinalul João Braz de Aviz, prefectul Congregației pentru Institutele de Viață Consacrată și Societățile de Viață Apostolică. Eminența Sa a dorit să viziteze dieceza noastră pentru a se întâlni și a dialoga, în contextul Anului Vieții Consacrate, cu călugării și călugărițele care își împlinesc misiunea în tânăra Biserică locală de Chișinău.

Pentru acest scop, cardinalul a avut la dispoziție întreaga zi de luni, 20 aprilie, când, la Chișinău, s-au adunat toate persoanele consacrate din dieceză. Întâlnirea a început la ora 9.30, în sala mare a casei parohiale, înaltul oaspete fiind salutat de Sr. Renata Bemben, responsabila la nivel diecezan pentru viața consacrată. Apoi, toți cei prezenți s-au rugat în limba latină rugăciunea Ave, Maria, după care a urmat salutul PS Anton Coșa adresat cardinalului și tuturor celor prezenți, în care a remarcat frumos că rolul vieții consacrate este de a face vizibilă prezența lui Isus în lumea contemporană. La rugămintea episcopului, Sr. Renata a prezentat toate cele 13 congregații călugărești – 4 masculine și 9 feminine – care activează în Dieceza de Chișinău. Și pentru că erau prezenți la întâlnire și preoții diecezani, prezentarea lor a fost făcută de păstorul diecezei.

După această cunoaștere reciprocă, a început conferința Eminenței Sale João Braz de Aviz, care, mai întâi, și-a exprimat bucuria că se află printre noi, că la întâlnire au venit atâtea persoane consacrate și preoți și astfel se manifestă acea unitate în jurul lui Petru. A vorbit apoi despre tema Anului Vieții consacrate, despre cele trei obiective pe care le-a voit Papa Francisc propunând acest an dedicat călugărilor și călugărițelor. Nu a trecut cu vederea nici importanța institutelor laicale pentru Biserică, pentru ca apoi să vorbească despre viața consacrată și sfidările lumii contemporane și despre acea spiritualitate de comuniune propusă cu ani în urmă de sfântul Papă Ioan Paul al II-lea.

Un scurt respiro la o ceașcă de cafea sau de ceai a împărțit în două conferința cardinalului, în partea a doua explicând fiecare dintre cele trei cuvinte – Evanghelie, Profeție, Speranță – care se regăsesc pe logo-ul Anului Vieții Consacrate, fiind totodată și o frumoasă ocazie de a aprofunda spiritualitatea de comuniune printr-o frumoasă lecție de teologie trinitară, mult diferită de cea care se predă în seminarii și universități. Treimea, a spus cardinalul, este modelul nostru de comuniune, întrucât într-un singur Dumnezeu există trei Persoane, aceasta fiind și fundamentul acelei unități în diversități care trebuie să caracterizeze Biserica.

La ora 12.00 a început sfânta Liturghie prezidată de Eminența Sa. Ideea centrală a predicii rostite de cardinal a fost mărturia dată despre Isus, exemplul oferit persoanelor consacrate și credincioșilor prezenți fiind figura sfântului Ștefan, despre care vorbea Lectura I din Faptele Apostolilor. La sfârșit, înaltul oaspete a dat celor prezenți binecuvântarea apostolică a Papei Francisc, după care a dorit să-i îmbrățișeze personal pe toți credincioșii care au participat la sfânta Liturghie.

După prânz, începând cu ora 15.00, a urmat un dialog între cardinal și cei prezenți la întâlnire, iar la ora 16.30 a început adorația, pregătită de Surorile Providenței, cu texte care făcea referință la frumusețea și rolul vieții consacrate.

Seara, cardinalul a dorit să viziteze Congregația Surorilor Providenței, iar în dimineața zilei de marți, 21 aprilie, în drumul său spre aeroport, oaspetele i-a vizitat și pe frații salezieni.

Pr. Petru Ciobanu