Joi, 24 august, Dieceza de Chişinău a primit vizita a doi distinşi oaspeţi americani prieteni şi susţinători ai Bisericii din Europa Centrală şi de Est: Eminenţa sa, Cardinal Theodore E. McCarrick, Arhiepiscop Emerit de Washington, şi Preşedinte-fondator al Comisiei pentru Ajutor pentru Biserica din Europa Centrală şi de Est (1992 – 1997) din cadrul Conferinţei Episcopilor Catolici din Statele Unite (USCCB), împreună cu dl. Patrick Markey, directorul executiv al Biroului Naţional pentru Colecte, din cadrul USCCB.

 

Avocat recunoscut în domeniul justiţiei sociale, cardinalul McCarrick a dorit împreună cu însoţitorul său să facă o radiografie detaliată a prezenţei actuale a Bisericii Catolice în societatea moldavă, revenind în Moldova după 18 ani, făcând şi comparaţiile care se impun:

 

„Diferenţa dintre Biserica din catacombe pe care am găsit-o aici în urmă cu 18 ani şi realitatea ecclezială pe care o descopăr astăzi este copleşitoare; atunci singurul preot din Moldova locuia în turnul Bisericii, nu existau alţi preoţi, biserici, locuri de întâlnire, comunităţi, astăzi sunt atâţia preoţi, surori, comunităţi vii, chiar dacă sunt mici, este într-adevăr cu totul altceva, este credinţă.. Pentru mine mai ales, e un lucru absolut uimitor, interesant, să vezi că cele două planuri pe care a crescut Biserica Catolică din Moldova se află într-un echilibru perfect: credinţa şi caritatea, religiozitatea şi socialul (...) Cred că Biserica Catolică are un cuvânt greu de spus în societatea moldovenească, de fapt acesta este şi principala sa datorie” a ţinut să sublinieze cardinalul.

 

Însoţitorul său, dl. Patrick Markey, este din 2007 directorul executiv al Biroului Naţional pentru Colecte în cadrul Conferinţei Episcopilor Catolici din Statele Unite (USCCB). Acest oficiu colectează fonduri pentru Biserica aflată în nevoi din diferite părţi ale globului, susţinând proiecte aplicate prin Peter's Pence, Catholic Relief Services, Aid to the Church in Central and Eastern Europe, Catholic Home Missions Appeal, the Church in Latin America, Catholic Communications Campaign (CCC) şi Catholic Campaign for Human Development (CCHD).

 

„Noi oferim fonduri pentru proiecte social pastorale în valoare de 8 milioane de dolari în 24 de ţări, bineînţeles în funcţie de anumite nivele de dificultăţi pe care le întâmpina Biserica în diferite zone de pe glob”, ţine să precizeze Markey, răspunzând la o întrebare care privea trecutul, prezentul şi viitorul asistenţei de care se bucură multe Biserici aflate în nevoie, inclusiv Biserica din Moldova. „Cred că această asistenţă pe care o acordăm se va întoarce în timp înapoi; de exemplu Biserica din Africa se dezvoltă într-un ritm susţinut, în curând vom ajunge să fim noi cei ce vom avea probabil nevoie de asistenţă (...) De fapt în tot ceea ce facem, avem şi noi foarte mult de câştigat: toate realităţile noi pe care le descoperim în Bisericile pe care le susţinem, nu fac decât să ne îmbogăţească în experienţa noastră şi în efortul nostru; solidaritatea aduce întotdeauna un plus pentru toţi.”

 

Cei doi oaspeţi însoţiţi de mons. Benone Farcaş, vicar general, au vizitat pe parcursul şederii lor în Moldova realităţile social-pastorale din Chişinău, parohiile Bender şi Tiraspol (ambele cu biserici în construcţie), precum şi parohia Creţoaia, unde Eminenţa sa a dorit să celebreze sfânta Liturghie pentru credincioşii din această comunitate, vizitând apoi proiectele caritative aflate în desfăşurare.

 

Trebuie menţionat faptul că susţinerea proiectelor social-pastorale ale Diecezei de Chişinău de către Conferinţa Episcopilor Catolici din Statele Unite a fost copleşitoare în decursul anilor, prin Aid to the Church in Central and Eastern Europe şi Catholic Relief Services (Caritasul american).