În perioada 9-12 iunie 2016, Dieceza de Chișinău a fost vizitată de episcopul auxiliar greco-catolic de Kiev Josyf Milyan, responsabil al Departamentului Pastoral pentru Migranți, delegat pentru această misiune de Întâistătătorul Bisericii Greco-Catolice din Ucraina Sviatoslav Șevciuc, însoțit de un grup de preoți și seminariști.

Vizita a început joi, 9 iunie, când episcopul Milyan a vizitat comunitatea greco-catolică din orașul Bălți, fiind însoțit de parohul comunității greco-catolice „Acoperământul Maicii Domnului” din Chișinău, Pr. Roman Popravka. Aici, discutând cu credincioșii, Preasfinția Sa a aflat despre viața acestei mici comunități, despre bucuriile și problemele cu care se confruntă, primind din partea înaltului oaspete susținerea, mai ales prin rugăciune. La această întâlnire a participat și păstorul Diecezei de Chișinău, Preasfințitul Anton Coșa, cel în grija căruia se află credincioșii greco-catolici din Republica Moldova. Vineri, 10 iunie, la sediul Curiei diecezane, a avut întâlnirea oficială dintre cei doi înalți ierarhi ai Bisericii. În cadrul dialogului, păstorul diecezei noastre le-a prezentat oaspeților situația Bisericii noastre locale, fiind precizate și unele aspecte legate de asigurarea unei pastorații eficiente pentru credincioșii catolici de rit oriental. Episcopul Anton a subliniat importanța colaborării dintre creștini, indiferent de ritul căruia îi aparțin, menționând că „Biserica este locul unde omul îl caută și îl întâlnește pe Isus Cristos, pe Dumnezeu”. La rândul său, episcopul Josyf i-a mulțumit păstorului nostru pentru grija și atenția pe care o acordă credincioșilor greco-catolici din Republica Moldova, exprimându-și speranța că și pe viitor „deschiderea, prietenia și comuniunea între noi va fi bazată pe credința noastră comună, în Cristos, Domnul nostru”. 

Ziua de sâmbătă, 11 iunie, a fost dedicată vizitei la centrul de reabilitare curat de Pr. Igor Plevschi, vicar al Parohiei de rit oriental „Acoperământul Maicii Domnului” și la Orheiul Vechi. Duminică, 12 iunie, începând cu ora 13.30, Preasfințitul Josyf Milyan a celebrat sfânta și dumnezeiasca Liturghie în Catedrala „Providența Divină” din Chișinău, după care, alături de comunitatea greco-catolică, a luat cina în Clubul „Karol”.

Pr. Petru Ciobanu