Între 24-27 iulie 2014, păstorul Diecezei de Chişinău, PS Anton Coşa, continuând seria vizitelor pastorale anunţate în Joia Mare, s-a aflat în parohia „Sfinţii Arhangheli” din Bălţi. Vizita episcopului de Chişinău în capitala de nord a Moldovei a fost pregătită de credincioşii comunităţii prin rugăciune, astfel că una dintre intenţiile Rozariului viu era pentru reuşita acestei vizite.

Vizita pastorală a început în după amiaza zilei de joi, 24 iunie, prin sfânta Liturghie de deschidere în biserica parohială, la care au participat numeroşi credincioşi, în pofida faptului că era o zi de muncă. După Liturghie, a urmat adoraţia euharistică, în timpul căreia a fost invocată milostivirea divină pentru buna desfăşurare a vizitei pastorale.

Programul a cuprins diferite vizite în raza de acţiune a parohiei. O primă întâlnire a avut loc la primăria oraşului Bălţi, primarul Vasile Panciuc arătându-se destul de disponibil şi de onorat de vizita făcută de PS Anton Coşa. Primarul i-a vorbit episcopului despre situaţia socială şi administrativă existentă, iar păstorul diecezei a reiterat mulţumirea pentru ajutorul pe care comunitatea catolică îl primeşte din partea autorităţilor locale, exprimându-şi convingerea că şi pe viitor aceasta îşi va aduce contribuţia în acele domenii în care are posibilitatea să intervină, în special în educaţie şi spiritualitate.

După vizita la primărie, episcopul a mers la Casa Poloneză din Bălţi. Aici, un grup de credincioşi l-a întâmpinat pe PS Anton Coşa, prezentându-i casa. În dialogul stabilit între păstorul diecezei şi credincioşii de la Casa Poloneză, PS Anton le-a cerut credincioşilor să contribuie cât mai mult la atragerea tuturor conaţionalilor lor la biserică, prin căutarea originii lor comune, şi nu doar a polonezilor din Bălţi, ci şi din alte localităţi în care nu există o astfel de instituţie.

A urmat apoi vizitarea casei surorilor baptistine, ce activează în cadrul parohiei Bălţi, şi a Centrului European de Educaţie Preşcolară „Sf. Alfons Fusco”. Aici episcopul a luat cunoştinţă cu spaţiile bine amenajate ale centrului şi a discutat cu superioara surorilor despre rezultatele bune cu care s-a încheiat anul şcolar, dar şi despre noile proiecte pentru anul care va începe la toamnă. PS Anton Coşa a vizitat şi „Caritas”-ul parohial, luând act de proiectele pe care comunitatea catolică, prin intermediul acestei organizaţii de binefacere, le realizează, în condiţii destul de dificile, în favoarea mai ales a categoriilor sociale mai puţin favorizate: bătrânii şi familiile cu mulţi copii. În faţa unor cazuri de extremă sărăcie, episcopul şi-a exprimat dorinţa de a se contribui cât mai mult la găsirea şi implementarea noilor proiecte pentru cei mai săraci dintre săracii noştri.

Vineri, 25 iulie, după amiază, păstorul Diecezei de Chişinău, PS Anton Coşa, a vizitat una dintre filialele parohiei, Alexăndreni, cu o comunitate formată din 15-20 de credincioşi, care, neavând biserică, se adună pentru rugăciune şi liturghie într-o încăpere închiriată de la autorităţile locale. Comunitatea, îmbrăcată în straie de sărbătoare, l-a întâmpinat cu multă dragoste pe episcop. În cuvântul de învăţătură de la sfânta Liturghie, PS Anton Coşa le-a explicat celor prezenţi importanţa vizitei pastorale şi, plecând de la exemplul apostolului Iacob, pe care Biserica îl comemora în acea zi, a îndemnat comunitatea să fie fidelă în trăirea până la sfârşit a credinţei, chiar şi cu preţul vieţii.

Sâmbătă a avut loc întâlnirea episcopului Anton cu tinerii comunităţii din Bălţi. Prin dialogul cu ei, episcopul a încercat să înţeleagă problemele lor, planurile şi perspectiva de viitor, îndemnându-i ca cei ce pleacă să nu-şi uite rădăcinile, iar cei care rămân, pentru a se integra mai uşor în societate, să acorde atenţie limbii române. S-au făcut planuri şi pentru Ziua Mondială a Tineretului de la Cracovia, din 2016, episcopul încredinţându-i unui grup de tineri misiunea de a-i aduna pe tinerii din Moldova care se află în Polonia ca şi aceaştia să se alăture grupului de tineri din Dieceza de Chişinău care vor merge la Cracovia.

După întâlnirea cu tinerii, păstorul diecezei a vizitat cinci bolnavi, ocazie cu care a cunoscut şi străzile mai puţin umblate ale oraşului, cu toată sărăcia lor. S-a rugat, i-a spovedit şi i-a împărtăşit pe aceşti bolnavi, încurajându-i cu cuvântul Domnului să-şi înfrunte condiţia după exemplul lui Cristos.

După amiază a fost vizitată a doua filială – Pervomaisc –, un sătuc aflat la vreo 20 km de Bălţi, unde, la sfânta Liturghie, mai participă doar vreo patru persoane. După sfânta Liturghie, a fost vizitată o credincioasă aflată pe patul de suferinţă, iar la încheiere, la invitaţia gazdei, episcopul a participat la o mică agapă frăţească.

Duminică, la ora 10.00 a fost celebrată sfânta Liturghie solemnă, cu biserica plină de credincioşi, în pofida faptului că ne aflăm în plin sezon estival şi a lipsei de la liturghie a unui grup numeros de tineri şi copii, care trebuia să ajungă la Bălţi din Polonia încă sâmbătă seara. După sfânta Liturghie, comunitatea, împreună cu păstorul diecezei şi cel al parohiei, l-a adorat pe Isus din Euharistie. A urmat apoi întâlnirea cu toată comunitatea, în cadrul căreia s-a dialogat îndelung, fiind atinse probleme importante ale vieţii comunităţii. Rând pe rând, s-au perindat diferiţi responsabili cu grupurile parohiale, care au prezentat pe scurt activitatea grupului pe care îl conduc, astfel că nu doar episcopul, ci şi întreaga comunitate a fost informată despre ce se face în parohie. La momentul întrebărilor, o enoriaşă a spus că, deşi participă activ la viaţa comunităţii, mult timp nu a ştiut despre faptul să în parohie există atâtea activităţi interesante.

În încheiere, episcopul Anton Coşa a mulţumit parohului Jacek Puć pentru buna organizare şi pentru modul cum au fost pregătiţi credincioşii pentru această vizită pastorală, dar mai ales pentru exemplul de dăruire în folosul tuturor dat comunităţii pe care o păstoreşte. Păstorul Diecezei de Chişinău i-a asigurat pe credincioşi că le este mereu alături şi că-i susţine în toate, cerându-le, la rândul său, sprijinul lor prin rugăciune.