După ce anterior nunțiul apostolic pentru România și Republica Moldova, ES Miguel Maury Buendía, a vizitat parohiile din Decanatul de Transnistria, participând aici la unele evenimente de mare importanță pentru tânăra noastră Biserică locală, în Duminica a VI-a din Timpul Pascal, 21 mai 2017, reprezentantul Sfântului Părinte a vizitat unele parohii din Decanatul de Nord, fiind însoțit, în acest să-i spunem pelerinaj, de Preasfințitul Anton Coșa, episcopul Diecezei de Chișinău.

Inima acestei vizite în parohiile din nordul diecezei noastre a fost sfânta Liturghie celebrată în biserica „Sfinții Arhangheli” din Bălți, la care au fost prezenți credincioșii parohiei urbei, veniți în număr mare pentru a-i saluta pe nunțiu și episcop, în frunte cu cei doi păstori ai lor: Pr. Jacek Puć și Pr. Vasili Cohanovschi, cărora li s-a alăturat și Pr. Reto Nay. La predică, ES Miguel Maury Buendía a salutat, în numele său și al papei, comunitatea din Bălți, încurajând-o în trăirea credinței. În acest sens, pornind de la Evanghelia zilei, i-a îndemnat pe credincioși ca, în pofida greutăților zilnice, să nu-și piardă niciodată speranță în Paraclet, Duhul Mângâietor pe care Isus l-a promis celor ce cred în el. Mai mult, a menționat predicatorul, fiecare dintre noi suntem chemați să devenim, pentru aproapele nostru, un astfel de mângâietor.

După sfânta Liturghie, oaspetele a vizitat Centrul „Caritas”, grădinița și casa surorilor baptistine din Bălți, unde a luat cunoștință despre activitatea desfășurată de surori și colaboratori. Aici, nunțiul a menționat că după cum fiecare plantă are nevoie de apă și minerale pentru a se dezvolta armonios, și organismul uman are nevoie de hrană pentru a rezista în fiecare zi. La plecare, comunitatea din Bălți, manifestându-și bucuria pentru vizita nunțiului și, prin aceasta, apropierea de ea a Sfântului Părinte Papa Francisc, a rămas cu speranța unei reveniri a ES Miguel Maury Buendía în urbea din nordul țării noastre.

A doua parohie a diecezei noastre vizitată de înaltul oaspete a fost „Nașterea sfintei Fecioare” din Grigorăuca, unde nunțiul și episcopul au fost întâmpinați de comunitate în frunte cu Pr. Daniel Medveș, de surorile din parohie și de primarul comunei. În biserica din localitate, toți împreună au cântat rugându-se, căci, după cum spune sfântul Augustin, cine cântă se roagă de două ori. Cu această ocazie, buchetul de flori pe care l-a primit din partea credincioșilor, reprezentantul Sfântului Părinte la depus în fața icoanei sfântului arhanghel Mihail, patronul său personal. După rugăciune, nunțiul a discutat cu comunitatea adunată în biserica parohială, care l-a rugat să-i transmită papei salutul său și apropierea în rugăciune, la fel ca și dorința de a-l avea ca oaspete.

În drumul spre Chișinău, un popas binecuvântat a fost făcut, la sugestia Preasfințitului Anton Coșa, la Orhei, unde ES Miguel Maury Buendía a rămas impresionat de frumoasa biserică catolică din localitate, bijuterie a diecezei, după cum o numea Pr. Klaus Kniffki. Aici a fost întâmpinat și salutat de o parte din comunitate, în frunte cu parohul, Pr. Vivian Furtado, alături de care, la fel ca și la Grigorăuca, s-a rugat. Mai mult, având harul cântării la orgă, nunțiul a interpretat la acest instrument o scurtă arie, spre bucurie și deliciul credincioșilor orheieni.

Îi mulțumim nunțiului și pentru această vizită pe care a binevoit să o facă pe meleagurile țării noastre, pentru rugăciunile și încurajările pe care ni le-a transmis, încredințându-l, totodată, de rugăciunea noastră pentru întreaga Biserică universală, pentru Sfântul Părinte și pentru el.

Gabriel Cochiorca